Search
Close this search box.
Upošljeno 54 radnika
Broj pregleda

Otvoren pogon ”Niške mlekare” u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Danas je konačno otvoren novi pogon ” Niške mlekare ” u Svrljigu. Procenjeno je da će se ovde prerađivati oko 30.000 litara mleka dnevno.

Niska mlekara u Svrljigu

” Niška mlekara ” otvorila je novi pogon za proizvodnju polutvrdih sireva u Svrljigu, kapaciteta 1.300 tona godišnje, u koji je uloženo 600.000 evra. U ovom pogonu moćiće dnevno da se preradi i do 30.000 litara mleka, čime bi Niška mlekara, zajedno sa pogonom u Nišu, dostigla kapacitet od 150.000 litara mleka dnevno.

Bitno je istaći da se otkupna cena mleka kreće od 30 do 40 dinara, a proizvođači sa teritorije opštine Svrljig na tu cenu dobijaju premiju iz opštinskog budžeta kako za ovčje i kozje mleko od 10 dinara za litar tako i za kravlje mleko koje iznosi 7,5 dinara za litar.

Otvraranje pogona Niške mlekare za preradu sireva u Svrljigu od posebnog je značaja za našu opštinu. U startu u ovom pogonu zaposleno je 54 naših žitelja a zajedničkom saradnjom Niške mlekare i opštine očekuje se značajno unapređenje poljoprivrede, posebno stočarstva u našum selima. Dogovorili smo da relizacijom  povoljnih kredita za koje će Niška mlekara biti garant i za koje ćemo mi plaćati kamate za naše stočare, obezbedimo nova grla, opremu i smeštajne kapacitete, kazao je predsednik Miletić.

Opština Svrljig subvencioniše i osiguranje ali i pomaže poljoprivrednicima u nabavci kvalitetnih steonih junica.

Inače, svrljiški pogon pripadao je i ranije Niškoj mlekari, ali je radio samo u periodu od 1990. do 1994. Pogon je renoviran i instalirana je nova oprema. Subvencije za otvaranje ovog pogona dobijene su i od ”SIEPE” ( Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije).

Otvorena Mlekara u Svrljigu

Zvezdan Gavrilović, generalni direktor Niške mlekara u čijem sastavu posluje i mlekara u Svrljigu, u kojoj se prvenstveno proizvode polutvrdi sirevi i kačkavalji, istakao je da su dosadašnja ulaganja omogućila da se od 2007. godine poveća broj zaposlenih za novih 125 radnika.

Niška mlekara je pre pet godina otkupljivala 12 miliona litara mleka godišnje, lane 25 miliona a ove 30 miliona i  planira za narednu godinu otkup od 36 miliona litara. Pre pet godina mlekara je zapošljavala 107 radnika, danas 232 i njihove prosečne zarade su oko 33.000 dinara u neto iznosu, rekao je direktor Gavrilović  .

Zajednički cilj opštine i mlekare biće povratak selu i unapređenje stočarstva, u cilju prosperiteta čitave opštine, a kao prvi korak već je formirana i opštinska komisija, čiji će zadatak biti obilazak terena i razgovori sa potencijalnim proizvođačima mleka.

Osim na tržištu Srbije, proizvodi Niške mlekare prisutni su i na tržištima Crne Gore, BiH i Makedonije, a ovim dodatnim ulaganjima krenuće se i u osvajanje tržišta Evropske unije

“Niška mlekara” je osnovana je 1957. godine sredstvima UNICEF-a, kao mala gradska mlekara. Danas je među pet najvećih mlekara u Srbiji. U toku 2007. godine većinski vlasnici AD “Niška mlekara” Niš postaju društva “Kruna komerc” i “Profiko”. U većinski vlasnički sastav potom ulazi i jedan od najvećih dobavljača mleka “Pogled” Rosica, što stvara sigurnu i kvalitetnu sirovinsku bazu za “Nišku mlekaru”.

6 Komentara

  1. dobar dan svima . mene zanima otkup kozjeg mleka, na teritoriji Vranja,jer kod nas nema organizovan otkup za ovu vrtu proizvoda,a ovi sto otkupljuju kravlje po pravilu ucenjuju,da li mi neko moze reci nesto vise o ovome,gde moze da se prodaje i po kojoj ceni, hvala.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano