Search
Close this search box.
Drugi po redu
Broj pregleda

Samit gradonačelnika i predsednika opština

Podeli sa prijateljima:

Juče je u prestonici Srbije održan Drugi samit gradonačelnika, predsednika opština i privrednika u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

samit gradonacelnika

Teme ovogodišnjeg Samita, koji je održan u velikoj sali hotela ”Hajat” a u čijem radu je učestvovao i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić,  bile su potencijali lokalnih samouprava za privlačenje investitora, problemi i izazovi sa kojima se susreću gradovi i opštine u realizaciji projekata, međunarodni fondovi, pomoć države, izvori finansiranja razvoja lokalnih samouprava, infrastrukturni projekti i Nacionalni investicioni plan, javno-privatno partnerstvo kao model finansiranja projekata.

Uprkos ekonomskoj krizi, postoji ogromna potreba da se započeti lokalni infrastrukturni projekti širom Srbije nastave i koliko je god moguće privode kraju. Osim posledica krize i oklevanja investitora, često je u tome kočnica i nedovoljno snalaženje lokalnih samouprava ili preispitivanje do sada započetih projekata, rečeno je na jučerašnjem sastanku.

Verica Kalanovic u razgovoru sa predsednikom opstine Svrljig

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da je Vlada Srbije opredeljena da podrži proinvesticioni model i da je u prvih sto dana rada usvojila niz važnih mera za poboljšanje investicione klime.

Cilj nam je da stvorimo mnogo malih motora koji će sa velikima da pokrenu bolji život u Srbiji, rekla je Kalanović na Drugom samitu gradonačelnika, predsednika, opština i privrednika.

Prema njenim rečima, zadatak Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave jeste da bude kopča između centralne i lokalne vlasti.

Ministarstvo ima jedan jedini cilj – bolji i brži lokalni i ekonomski razvoj u službi građana, a to znači i bolji kontakt centralne, pokrajinske i lokalne vlasti, poručila je Kalanović.

Na Drugom samitu gradonačelnika, predsednika, opština i privrednika učestvuju, između ostalih, predsednik Stalne konferencije gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije Saša Paunović, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin i direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano