Svrljiške novine

Sveta liturgija
Broj pregleda

Obeležavanje Mitrovdana u svrljiškoj crkvi

Podeli sa prijateljima:

U svrljiškom hramu ”Sveti car Konstantin i carica Jelena” , na dan slave Svetog Dimitrija Solunskog , 8.novembra, služiće se Sveta liturgija koja počinje u osam časova ujutru.

crkva svrljig

Sveštenik crkve, Strahinja Eraković, pozvao je sve pravoslavne hrišćane ovoga kraja da u hram donesu kolače da se preseku po pravoslavnoj tradiciji.

Kao i svakim praznikom od osam časova u hramu imamo Svetu liturgiju. Bilo bi dobro da pravoslavni hrišćani ovoga kraja donesu svoje kolače u hram da se preseku jer je takva pravoslavna tradicija, pravoslavni običaj, tako bi valjalo da čine, rekao je Eraković.

Svetiteljski praznici su ustanovljeni da se okupljamo oko njihovih svetiteljskih ličnosti, božanskih energija kojim su prosijali, da se ugledamo na njih i da slavimo njihovo večno postojanje i njihovo prosijavanje. Samim tim, Eraković je naglasio da se ne ide na groblje kada se obeležava praznik, odnosno slava .

Pozivam sve koji slave da ne idu ni na dan Svetog Dimitrija kao slave ni na bilo koji drugi dan slava na groblje osim kada se padne to za četrdeseti dan kao parastos ili pomen. Jer mi ne slavimo smrt Dimitrijevu, niti Nikolajevu, već njegovo predstavljenje pred Gospodom i početak njegovih duhovnih dimenzija u duhu Svetome, naglasio je Eraković, čestitajući sutrašnji praznik svim žiteljima opštine Svrljig.

Sveti Dimitrije Solunski Mirotočivi (grč. Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης) je bio hrišćanski mučenik za koga se veruje da je živeo u Solunu početkom 4. veka. Tokom srednjeg veka, sveti Dimitrije je poštovan kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojovnika među svetiteljima. Slavi se 8. novembra po gregorijanskom (novom) kalendaru to jest 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru.
Kult svetog ratnika Dimitrija je rasprostranjen i kod Srba zahvaljujući velikoj duhovnoj bliskosti sa grčkim narodom, gde je ovaj svetitelj veoma slavljen još od vremena turske najezde. Dimitrije je po očevoj smrti nasledio vojvodsko zvanje, a kako je vaspitavan u hrišćanskom duhu, on je propovedao hrišćanstvo, umesto da ga, po zapovesti i nalogu cara Maksimijana, istrebljuje. Car, saznavši da je namesnik Dimitrije hrišćanin i da je mnoge, umesto da ih odvrati, upravo preveo u hrišćanstvo, naredi te Dimitrije bude prvo utamničen a zatim izboden kopljima, usred molitve. Telo mu bi bačeno, ali ga hrišćani tajno uzeše i sahraniše. Na mestu gde je sveti sahranjen, velmoža Leontije iz Ilirije, izlečen od teške bolesti nad grobom ovog mučenika, u znak zahvalnosti podigao je crkvu. Prilikom iskopavanja temelja crkve pronađene su mošti svetoga velikomučenika Dimitrija.
Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske; isceliteljem bolesnika i nevoljnika. Rusi ga takođe slave i smatraju pokroviteljem i zaštitnikom Sibira. Svi pravoslavni hrišćani i verni slave ovog velikomučenika verujući u njegove isceliteljske moći koje su mnogima pomogle.
U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan, a u mnogim krajevima je ovo i dan održavanja zavetina – preslava. Gradovi u Srbiji Kosovska Mitrovica i Sremska Mitrovica dobili su ime po svetom Dimitriju Solunskom Mirotočivom. Mnogi hramovi pomesnih pravoslavnih Crkavâ posvećeni su ovom svetitelju ranohrišćanske epohe.

NAJNOVIJE NA PORTALU

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

Slava pčelara

Obeležena pčelarska slava Prepodobni Simeon Stoplnik u Pirkovcu

Akcija policije

Velika grupa migranata uhapšena u Svrljigu (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Vera

CRKVA: Danas je Ivanjdan

Vera

Obeležavanje gradske slave u subotu

Hristos voskrese

Veliki broj vernika Uskrs proslavio u porti svrljiške crkve

Svrljiška crkva

Raspored bogosluženja Strasne sedmice

Hvala dobrim ljudima

DOBRE VESTI: Krenula rekonstrukcija krova crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Svrljigu

Srećna slava

Obeležena gradska slava u Svrljigu

Slavski dan

Sutra se obeležava Sv. car Konstantin i carca Jelena – gradska slava Opštine Svrljig

Praznik

Danas obeležavamo Lazarevu subotu – Vrbica

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *