Search
Close this search box.
Broj pregleda

Muzej u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Predsednik opštine Svrljig primio je u svom kabinetu predstavnike Balkanološkog instituta ‚‚SANU‚‚ koji rukovode istraživanjem arheološkog nalazišta kod Niševca. Tom prilikom u Svrljigu je boravio i počasni konzul Francuske u Nišu, Saša Miljković. 

Iskopine kod Nisevca

Miletić je istakao da su nalazišta kod Niševca dala značajne rezultate u smislu pronalaženja predmeta iz rimskog doba kakvih nema nigde u svetu. Samim tim, promocijom arheoloških nalazišta i zaštitom istih od urušavanja može biti svojevrsna prilika Svrljiga u još jednoj grani turizma.

Za posetu gospodina počasnog konzula Miljkovića, možemo zahvaliti, prisustvu dva studenta iz Francuske koji ove godine, posle prošlogodipšnjeg prisustva kolega iz Nemačke, učestvuju u radovima na arheološkom nalazištu kod Niševca. Njihovim učešćem ovaj posao se podiže na nivo međunarodnog projekta čime se otvaraju širi vidici promocije na međunarodnoj sceni, istakao je Miletić.

On je dodao da kao potporu svemu sledi otvaranje muzeja u Svrljigu u kome će biti prezentovani svi pronađeni eksponati i publikacije o arheološkim nalazištima našega kraja.

Nisevac

Podršku naporima svrljiškog rukovodstva za uređenje arheoloških nalazišta i  promociju u turizmu dao je i konzul Miljković. On je naglasio da je ovaj dan značajan iz razloga što jedna mala lokalna samouprava, uslovno rečeno mala, uspela da uradi nešto što jedan veliki grad pokušava godinama, tj.da poveže međunarodni nivo u svoje arheološke nalaze i samim tim da postavi osnove za buduću međunarodnu saradnju.

U predsednikovom kabinetu

Cilj moje posete pored saznanja na terenu je da pomognem u toj međunarodnoj saradnji, gde je prvi korak, kako je predsednik rekao, lokalni muzej gde će da se valorizuju saznanja i eksponati. Potom ćemo krenuti u zajedničku saradnju sa nizom evropskih gradova, gde je lokalni ekonomski razvoj baziran na tim arheološkim, odnosno kulturnim, vrednostima ali i priordnim lepotama koje jedna opština ima. Tako da taj odnos kojim se može zaraditi, prosto rečeno, od onoga što se ima, odnosno tih kulturnih izviora, biće predmet buduće saradnje sa projektnim centrom opštine. Druga priča će se odvijati na bazi saradnje regiona Žiron (administrativni centar Bordo) u zapadnoj Francuskoj sa opštinom Svrljig. Saradnju ćemo ozvaničiti i kroz godišnje kampove i prezentaciju nalazišta ,,Timacum maius,, ,rekao je konzul Miljković.

Svrljiška opština pod zemljom krije neslućena bogatstva.
Keltske naseobine, rimski Timacum Maius, slovenski grad iz povelje Stefana Nemanje, turski grad…
Slučajnim izborom od par metara kvadratnih na prostoru od 5 hektara u ataru sela Niševac oktobra 2010. arheolozi Balkanološkog instituta pronašli jedinstveni primer u srpskoj arheologiji.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano