Search
Close this search box.
Broj pregleda

2400 evra za novi biznis

Podeli sa prijateljima:

Dvadeset Svrljižana potpisalo je danas ugovore sa nemačkom organizacijom ‚‚Help‚‚ koja realizuje projekat ‚‚Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje‚‚.

HELP
Menadžer projekta za južnu Srbiju, Maša Bubanj – predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić.

Konkretno, projekat se zasniva na podršci lokalnom razvoju, a glavne aktivnosti su usmerene na otvaranje novih radnih mesta putem pomoći malim biznisima, uz obezbeđivanje poslovnih i stručnih obuka i edukacije.. Zainteresovanost za samostalno vođenje biznisa u predhodnom periodu pokazalo je 152 Svrljižana. Od toga je 58 odlučilo da konkuriše, nakon čega je u dve faze selekcije odabrano finalnih dvadeset koji će dobiti opremu i krenuti u registraciju malih biznisa.

Jedna polovina Svrljižana, koji su ispunili uslove konkursa, u narednom periodu baviće se poljoprivrednim poslovima, dok se ostatak opredelio za pružanje usluga ali i zanatske poslove.

Klijenti

Menadžerka projekta za južnu Srbiju, Maša Bubanj, naglašava da je poljoprivreda jedan od prioriteta opštine Svrljig, što pokazuje i broj odobrenih granta. Ona ističe da je u toku predhodnog pripremnog perioda izvršena selekcija kroz koju su obuhvaćene sve delatnosti.

Ovo je kraj jednog dela projekta gde smo mi vršili odabir klijenata koji će biti uključeni u projekat. Ovo je praktično prva opština gde potpisujemo ugovore u celom projektu, rekla je Maša Bubanj.

Novčana pomoć usmerena je i na razvoj seoskog turizma. Naime, Milica Stanisavljević iz sela Niševac kod Helpa je konkurisala za razvoj i podsticaj turizma. Po njenim rečima ona je zatražila određena sredstva za opremanje kupatila i kuhinje, jer je preduslove za to ostavrila kroz kategorizovanje sopstvenog domaćinstva.

Milica Stanisavljevic Masa Bubanj Milija Miletic
Potpisivanje ugovora

Razmišljali smo o tome šta može doprineti održivom razvoju našeg kraja i uopšte vraćanju ljudi na sela. Onda smo rešili da maksimalno iskoristimo prirodne i ljudske resurse od onoga što imamo i što je pokazivalo da postoji šansa da zainteresuje ljude, to je bila priroda i njene lepote, zdrava hrana i dobar vazduh, to je upravo i ono što selo razlikuje od grada, kaže Milica Stanisavljević.

Milija Miletiic
Predsednik opštine Svrljig – Milija Miletić

Onima koji su dobili pomoć želim uspešan početak a ostalima koji u prvom krugu nisu prošli, poručujem da je opštine i narednim akcijama, kao i sada, podržati nove projekte da i oni ostvare svoje potrebe i želje u pokretanju posla i obezbeđivanju egzistencije za svoju porodicu, rekao je predsednik opštine Svrljig  Milija Miletić, prilikom potpisivanja ugovora, zahvaljujući Helpu na saradnji.

Ivan Milošević, poljoprivrednik iz Svrljiga, konkurisao je za nabavku poljoprivredne opreme i mašina u vidu pomagala za  bavljenje stočarstvom. Mašine koje će koristiti u narednom periodu, dosta će umanjiti fizički napor a samim tim pospešiti poljoprivrednu proizvodnju u njegovom domaćinstvu.

Dobitnici grantova su u obavezi da registruju delatnost, pohađaju poslovne i stručne obuke, obave 15 časova rada za dobrobit lokalne zajednice i izvrše povraćaj 20% od vrednosti dobijenog granta.  Vrednost celokupnog projekta na teritoriji Svrljiga iznosi 67.336,00 evra.

Ovaj projekat sprovodi se na teritoriji Srbije u 15 gradova i opština, glavni donator je Nemačka Vlada.

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano