Vremeplov

Priča o prvom automobilu u Plužini

Broj pregleda

Automobil marke ‘’Opel olimpija’’ iz 1948.godine stigao je 1960. u selu Plužina i to kao polovnjak. Vlasnik, ovog jedinog automobila, bio je mehaničar u rudniku Resavica kod Despotovca, Mića Marijanović  rođen davne 1936.godine.

OPEL

Opel Olimpija, tada stara tik 12 godina, bila je pravo čudo za sve žitelje. Jer u to vreme zaprežna kola su bila skoro pa jedino prevozno sredstvo do grada.

 – Bio sam dete ali se sećam, svi smo sa oduševljenjem gledali kako u Plužinu ulazi ovaj auto sa upaljenim ‘’fenjerima’’ i ogromnim točkovima, sa očima punih suza govori prvi komšija unuka Miće Marijanovića.

Opel Olimpija u Pluzini

Ovaj četvorotočkaš je isključivo vožen po seoskim putevima, po nekada je ‘’teran’’ do obližnjih sela, ali u izuzetno retkim situacijama. Prvu veću kilometražu Marijanović je napravio nakon šest godina, odnosno 1966.godine. Tada je njegova zemljakinja Ljubinka trebala biti hitno prebačena u svrljiško porodilište kako bi se porodila. Nemački ‚‚čeličan‚‚ Opel nije izneverio očekivanja neustrašivog mehaničara Miće iz Plužine a porodilja, Ljubinka, stigla je na vreme u Svrljig i rodila sina Gorana.

Opel olimpija pl

Neustrašivi plavi dasa, poreklom iz Nemačke, vožen u Plužini, i dalje se nalazi gde ga je njegov gazda Mića poslenji put ostavio. On je tu, čeka ga u njegovom oboru, nadomak porodične kuće. Olimpija je danas prekrivena šibljem i grmljem, bez farova koji su obasjavali put do Plužine i bez točkova. Vrata su joj otvorena kao da neprestano čeka , možda, bolje dane za nju.

otvorena vrata

Pogledajte šta se nekada vozilo, među njima i Olimpija.

Pročitajte i

Fekalije, foto: FB

Iz septičke jame direktno pored puta…

Pored puta za selo Plužinu čitaoci portala ,,Svrljiške novine“ zatekli su meštane Niševca kako iz cisterne izbacuju fekalije odmah pored puta.  Meštani Plužine kažu da

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *