Search
Close this search box.
Broj pregleda

Niška mlekara planira da prerađuje 30.000 litara mleka dnevno

Podeli sa prijateljima:

U svrljiškom pogonu ‚‚Niške mlekare‚‚ planira se prerada i do 30.000 litara mleka dnevno, za sada ovo područje obezbeđuje nešto više od 3.000 litara mleka. Kreditiranjem za nabavku stoke i neophodne mehanizacije povećaće se i količine mleka. 

Zvonko Gavrilovic i Milija Miletic

Tom prilikom predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, sastao se danas sa direktorom ‚‚Niške mlekare‚‚ Zvonkom Gavrilovićem i direktorom sirovine ‚‚Niške mlekare‚‚ Zoranom Mihajlovićem.

Niškoj mlekari nije cilj da veće količine mleka dovozi sa područja cele Srbije, već da se obezbede adekvatni uslovi i dostigne traženi nivo i količina mleka u Svrljigu, jer za to i te kako ima potencijala, naglasio je direktor mlekare Zvonko Gavirlović.

Zvonko Gavrilovic - direktor Niske Mlekare
Zvonko Gavrilovic – direktor Niske Mlekare

Opština u saradnji sa mlekarom izaći u susret poljoprivrednim proizvođačima koji žele da se bave uzgojom stoke i plasiranjem proizvoda mlekari. Obezbeđivaće se subvencije i pomoćiće se u servisiranju kamata svima koji dobiju garancije od Niške mlekare za povećanje stočnog fonda. Kamate će moći da se refundiraju pomoću plasiranja sirovina odnosno preko proizvodnje mleka.

Osim stočnog fonda, proizvođači će na isti način moći da obnove svoju poljoprivrednu mehanizaciju i samim tim pospešiti proizvodnju mleka.

– Opština će dati svoj doprinos na taj način što će iz budžeta biti servisirana kamata kredita koji bi posredstvom mlekare od banaka, bio obezbeđen za poljoprivrednike koji žele da ulože u  unapređenje stočnog fonda, kupovinmu grla stoke ali i poboljšaju uslove gajenja, proširenjem kapaciteta za tov i svaku logističku podršku osavremenjavanjem objekata, mehanizacije i obezbeđivanja sirovina – odnosno hrane za stoku. Mi i dalje zadržavamo sve subvencije koje smo i do sada davali poljoprivrednicima iz budžeta ali ćemo sada napraviti jedan presek stanja uvidom u šta su uložena sredstva preuzeta u predhodnom periodu. Reč je o veoma ozbiljnom poslu od koga mnogi mogu da obezbede egzistenciju jer će pored pomoći u proizvodnju dobiti i siguran plasman mleka kojim će istovremeno moći i da otplaćuju kredit, rekao je Miletić. 

Milija Miletic Predsednik opstine Svrljig

Direktor proizvodnje u Niškoj mlekari Zoran Mihajlović, takođe je izrazio uverenje da se pravilnim ulaganjem i osavremenjavanjem proizvodnje, na terenu koji obiluje zdravom hranom za stoku, može poboljšati i kvalitet i količina mleka u otkupu. On smatra da je pomoć opštine značajna motivacija za stočare ali ističe i prednost koju pruža mlekara obezbeđivanjem plasmana i servisiranjem kredita.

Vlada Krstic - Sef odseka Privrede i Zoran Mihajlovic - direktor sirovine Niske mlekare
Vlada Krstic – Sef odseka Privrede i Zoran Mihajlovic – direktor sirovine Niske mlekare

Šef  Odseka za privredu u Opštinskoj upravi u Svrljigu Vlada  Krstić, rekao je da je već formirana opštinska komisija koja kreće u obilazak sela i razgovaraće sa potencijalnim proizvodjačima mleka.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano