Search
Close this search box.
Broj pregleda

Igranka u Guševcu

Podeli sa prijateljima:

Gajde

Još jedna akcija kulturnog i duhovnog oživljavanja sela opštine Svrljig, koja je ove godine pokrenuta od strane lokalne samouprave, Kulturnog centra Svrljig i Mesnih zajednica, pod nazivom „Nek se opet pesma poje, nek oživi selo moje“, održana je danas u selu Guševac. Pored lošeg i kišovitog vremna, karavan folklora, pesme i dobre muzike posetio je ovo svrljiško selo na dan seoske slave, gde je ujedno održan i tradicionalni seoski vašar.

Skupu su u ime opštine Svrljig prisustvovali predsednik Milija Miletić, predsednica Skupštine Jelena Trifunović i njen zamenik Srbislav Đorđević.
Okupljenim žiteljima, gostima iz susednih sela i opština, obratio se predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, koji je svim domaćinima ovog sela čestitao slavu i poželeo puno sreće i zdravlja u kući i dobrog roda na njivama, i podsetio na velika ulaganja za poboljšanje života na selu.
‘’  Trudićemo se da oživimo tradicionalne običaje,da vratimo mlade na selo, da vratimo pesmu, osmeh i igru i da nam sela zažive, rekao je predsednik Miletić pozdravljajući okupljene meštane. Predsednik je obavestio meštane sela Guševca o brojnim pogodnostima, subvencijama  i vidovima pomoći koje opština pruža poljoprivrednim proizvađičama, stočarima, ratarima i ostalim zemljoradnicima. Miletić je upoznao prisutne žitelje sa novom Odlukom o finansijskoj pomoći bračnim parovima, koja je donešena na poslednjoj sednici Skupštine opštine, da svrljižani i svrljižanke koji  se venčaju tokom sledeće godine, a pritom žive u gradu, dobijaju od opštine pomoć u iznosu od 100.000 dinara, ukoliko bračni par ima prebivalište na selu u tom slučaju opština će pomoći sa 150.000 dinara.  Takođe doneli smo Odluku, da za svako rođeno dete u 2012.godini, pored redovne isplate od 25.000 dinara, do navršavanja godinu dana dobija novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara’’.

Program je nastavljen uz igru, izvorne gajde, recitacije i pesmu. Za kulturno zabavni program pobrinuo se koreograf Dušan Živanović sa svojim folklorom iz Svrljiga.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano