Search
Close this search box.
Broj pregleda

‚‚Trnovica‚‚ u Izvoru

Podeli sa prijateljima:

selo izvor slava

Meštani  svrljiškog sela Izvor, danas su obeležili slavu Svete Petke Trnave, koju Pravoslavna crkva slavi pod imenom Trnova Petka a u narodu poiznatijoj   kao ,,Trnovica,,.
Tim povodom u porti seoske crkve okupilo se nekoliko stotina meštana Izvora i okolnih sela. Okupljene je u ime opštine Svrljig pozdravio, čestitajući  slavu, predsednik Milija Miletić, sa kim je bio i zamenik Dobrivoje Stojanović.

‚‚ Ovakvi skupovi su očuvali Srbe i srpstvo. Narod se odvajkada okupljao na slavama i preslavama da ih obeleži uz blagoslov crkve ali i da se o svemu i svačemu dogovori, kako je bilo i za ustanke pod Turcima i početak borbe protiv fažizma. Posle perioda zabrana slava u komunističkom režimu, danas u našim selima oživljava duh Pravoslavlja. Lepo je videti ovako okupljene i razdragane, vesele ljude koji se vraćaju tradiciji i poštovanju vere. Ovo je znak da ima nade za oživljavanje sela. Danas smo prisutvovali i krštenju još jednog žitelja Izvora, što nije tako česta pojava u našim selima a opština je pomogla meštane i praznik time što je urađen prilazni put od seoske raskrsnice u dužini od oko dva kilometara do seoskog groblja i crve  a  pomagaće i ubuduće u izgradnji infrastrukture u svim našim selima sa ciljam da zadržimo žitelje na rodnoj grudi i oživimo škole i praznike, rekao je predsednik Miletić prilikom posete Izvoru‚‚.

Inače, u crkvenoj porti, posle bogosluženja u hramu i krštenja, priređen je svečani ručak za sve prisutne pa je slavlje uz pesmu i igru nastavljeno do večeri.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano