Search
Close this search box.
Broj pregleda

Doobrovoljni davaoci krvi

Podeli sa prijateljima:

Milija sa davaocimaDan dobrovovoljih davalaca krvi Srbije, 11.maj, bio je povod da predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić primio je grupu učenika ovdašnje Ekonomske škole. Reč je o devojčici i pet dečaka koji su, po navršenih 18 godina, prvi put kročili na put humanog davalaštva krvi i i sa šesdesetak svojih vršnjaka, uvrstili se u armiju darodavaca koji svojim činom često spašavaju nečiji život.

Vaše opredeljenje da budete dobrovoljni davaoci krvi ne samo da je human gest već i postupak dostojan pohvale i poštovanja jer ste time u prilici često da pomognete do te mere da nekom spasete život. Naravno, krv mogu da daju samo zdravi ljudi ali medicinski stručnjaci tvrde da je davanje krvi blagotvorno i za davaoca a nikako štetno kako se mnogi pribojavaju. Ponosni smo što uz armiju veterana imamo i podmladak spreman da održi i sačuva tradiciju davalaštva krvi u Svrljigu, rekao je predsednik Miletić obraćajući se svojim gostima.

Uz prigodno posluženje mladim davaocima obećani su vredni pokloni koji će im biti uručeni 14.juna na Svetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi, koji se obeležava i u Srbiji.

Inače, prema evidenciji Crvenog krsta u Svrljigu, koji okuplja dobrovoljne davaoce krvi i organizuje akcije Zavoda za transfuziju krvi na našem području, u prošloj godini krv je ponudilo 750 Svrljižana. U ovoj godini na listi ponude upisano je 390 davalaca. Podmladak čini oko 200 registrovanih davalaca, što ohrabruje u odnosu na broj stanovnika. U evidenciji je na desetine višestrukih davalaca krvi ali trenutno je nedostižni rekorder  Budimir Ilić, radnik fabrike MIN-DIV koji je 108 puta dao crveni dragocenu tečnost kao dobrovoljni davalac i dobitnih je mnogih priznanja ove humanitarne organizacije.

izvor: Svrljig.rs

3 Komentara

  1. Neznam ko pise ove tekstove na sajtu ali gotovo da u svakom tekstu ima gresaka. Vec u prvoj recenici – “dobrovovoljih”…pa onda “…bio je povod da predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić PRIMIO JE grupu…”…ne prilici novinaru (ako uopste ovo pise novinar) da pravi tako banalne greske, a i valjda autoru nije tesko da proveri tekst nakon sto ga napise, ionako nije dugacak 🙂
    Takodje mislim da termin “darodavac”, kako se kaze u daljem tekstu nije adekvatan.
    Ne razumem sto je predsednik uopste zvao decu…da im obeca nagrade?!

    DECI SVAKA CAST.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano