Bibilioteka Hrama presvete matere Paraskeve

Ukupan broj pregleda:

CRKVA PAPIRPo programu Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu, uz blagoslov Episkopa niškog gospodina Irineja, danas Njegove svetosti Patrijarha srpskog, a pod rukovodstvom dr Nedeljka Bogdanovića, urađena je knjiga: Bibilioteka Hrama presvete matere Paraskeve, u selu Izvoru, gde su 1866.godine pronađeni ostaci spisa u nauci poznatog kao Svrljiški odlomci jevanđelja iz 1279.godine.

To je najstariji, a datirani, spis ovog dela Srbije na srpskoj redakciji staroslovenskog jezika, a nauci je postao dostupan nesebičnim darom paroha Filipa Nedeljkovića, koji je i najzaslužniji za nastajanje biblioteke izvorske crkve.

Popis sadrži podatke o knjigama, više fotografija i propratne radove autora: prof.dr Nedeljka Bogdanovića, filologa Milana Đorđevića i istoričarke Ane Bogdanović.

Ono što je moglo biti urađeno besplatno – urađeno je. Sada je na redu publikovanje.

U oskudici u kakvoj smo, pozivamo sve one koji bi hteli da uskoro imaju ovu knjigu o crkvenoj i kulturnoj istoriji svoga zavičaja, da se pretplate na knjigu, jer smo namerni da u njoj na dostojan način, i sa zahvalnošću, objavimo i sva imena prenumeranata, pretplatnika. Knjiga se mož pretplatiti samo za sebe, ili nekog svog (za unuke, za prijatelje u svetu, za poklon nekom dragom).

Pretplata iznosi 300 (trista) dinara po primerku, kod Kulturnog centra Svrljig ž.račun: 840-563664-40, sa oznakom „Za knjigu o Bibilioteci“.

Izlazak knjige ( u zavisnosti od finansijskih mogućnosti) očekuje se početkom jeseni 2010.godine.

Unapred hvala .

Zahvaljuju:

autori, Kulturni centar Svrljig, Centar za naučna istraživanja SANU i Univerzitet u Nišu.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *