Broj pregleda

Otkriveno nalazište iz antičkog doba

ARHEOLOGIJA ISKOPINE Ekipa stručnjaka beogradskog  Instituta za arheologiju ponovo istražuje lokalitete na području svrljiške opštine.

Ovoga puta radni punkt je na putu Svrljig – Niševac, pored  pruge Niš – Zaječar, gde je otkriveno nalazište predmeta iz antičkog doba.

Otkrivanje ovog  lokaliteta zvanog ,,Crkvica,,  sa građevinama iz perioda početka drugog veka gde su  se već na startu ukazali zanimljivi detalji poput instalacija za zagrevanje prostorija i nađeni prvi primerci  metalnog novca iz tog perioda govori o veoma značajnoj arheološkoj iskopini.

Stručnjaci veruje da je ovde bilo naselje Tribala gde su po svom dolasku Rimljani podigli grad o čemu svedoče iskopine poput ove kuće nekog njihovog velikodostojnika koji je mogao sebi priuštiti sistem zagrevanja prostorija kroz podove  i zidove, što dosada u srpskoj arheologiji nije otkriveno.

Opština će sa svoje strane pomoći da se istraživanje obavi na širem prostoru i u što kraćem roku kako bi smo na ovm lokalitetu izgradili jedan arheološki park sigurno atraktivan za turiste koji će doći na Babin zub.

Oni dolaze na Staru planinu prvenstveno zbog skijanja ali iskustvo pokazuje da će sigurno biti  zainteresovani i za istoriju i kulturu a uz to spremni smo da im prezentujemo i naše bogate resurse zdrave hrane, lekovitog bilja i specijaliteta u jelu i piću.

To je šansa koju nećemo sigurno propustiti , a ovo je na neki način kruna naše ponude ne samo za turiste iz Srbije već i strance, rekao je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, prilikom današnje posete arheološkog lokaliteta kod Niševca.

Da Svrljig može biti veoma atraktivan i u kulturnom smislu za turiste, posebno po arheološkim lokalitetima potvrdili su stručnjaci Balankološkog instituta dr.Vladimir Petrović i njegov kolega Vojislav Filipović koji rukovode radovima na nalazištu ,,Crkvica,,.Prema njihovom kazivanju ranijih godina nepobitno su utvrdili na  su na području Svrljiga u Prekonoškoj pećini boravili  Neandertalci, što u sklopu ostaloh istorijskih znamenitosti našeg kraja upotpunjava kapacitete i atraktivnost budućeg arheološkog parka.

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

Komentar

Your email address will not be published.