Broj pregleda

Vraćanje fazanske divljači u lovište

FAZANLovačko udruženje “Doktor Milenko Hadžić” , juče je dopremilo 200. komada fazanske piladi, starosti od dve do tri nedelje i smestilo ih u svom novoizgrađenom objektu, u ataru sela Beloinja.

Ovo je sedma godina za redom kako rukovodstvo i članovi ovog svrljiškog lovačkog udruženja, pokušavaju da vrate fazansku divljač u lovište. Nekada su fazani i jarebice na našim prostorima bile izuzetno rasprostranjene, dok su u sezoni odstrela dolazili i lovci iz Italija.

Nakon velikih snegova i oštrih zima, ali i pojave velikog broja predatora, kuna, lisica i divljih mačaka, broj ove pernate divlja smanjio se gotovo do istrebljenja.

Po rečima predsednika Lovačkog udruženja “Doktor Milenko Hadžić” u Svrljigu, Zlatimira Rašića, do sada se fazanska pilad čuvala na nekoliko lokacija na teritoriji opštine u objektima koji nisu imali sve potrebne uslove za uzgoj.Ove godine, izgradnjom novog, potpuno pokrivenog objekta, u gotovo idealnim uslovima, mnogo veći broj fgazana, biće unešen u lovište.

Nabavka dve stotine fazanskih piladi iz niške Fazanerije, koštala je oko stohiljada dinara, a nakon dva meseca čuvanja i hranjenja, kada dostignu punu zrelost, fazani će biti pušteni u lovište.

Zbog velikog broja predatora, ali i lovačkih pasa, pasa  lutalica i mačaka, objekat će biti pod budnim okom lovočuvara.

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published.