Search
Close this search box.
Broj pregleda

Svrljig u grupi devastiranih opština i gradova

Podeli sa prijateljima:

SVRLJIG CENTEREBeograd, Novi Sad, Stara Pazova i Vrnjačka Banja su među 40 natprosečno razvijenih gradova i opština, dok je isti broj lokalnih samouprava u Srbiji devastiran, objavljeno je u najnovijem broju „Službenog glasnika“.

U najrazvijenije lokalne samouprave ubrajaju se one čiji je stepen razvijenosti iznad republičkog proseka, piše u uredbi Vlade Srbije o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i lokalnih samouprava za 2010. godinu. Pored prestonice, u toj grupi je većina vojvođanskih opština i gradova – Beočin, Bečej, Apatin, Bačka Palanka, Bačka Topola, Vršac, Kikinda, Pančevo, Sremski Karlovci, Zrenjanin, Inđija i Subotica.
Među najrazvijenijim opštinama su i Arilje, Valjevo, Vrbas, Gornji Milanovac, Jagodina, Kanjiža, Kosjerić, Kragujevac, Kruševac, Kula, Lajkovac, Niš, Pećinci, Pirot, Požarevac, Senta, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Temerin, Užice, Čajetina, Čačak i Šabac.
U grupi devastiranih opština i gradova, odnosno onih lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti upola manji od republičkog proseka su Babušnica, Bela Palanka, Blace i Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Varvarin i Vladičin Han.
Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitište, Žitorađa, Knić, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo i Lebane, takođe su među najnerazvijenijim opštinama, kao i Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Crnja i Osečina.
U istu grupu ubraju se i Plandište, Preševo, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Trgovište, Tutin i Crna Trava, dok su Alibunar, Bela Crkva, Brus, Petrovac, Preševo i Surdulica u „nešto boljem položaju“, jer je njihov stepen razvijenosti veći za 10 odsto u odnosu na devastiranje lokalne samouprave.

Bor, Vranje, Loznica, Sokobanja, Zaječar i Kladovo spadaju u grupu od 23 prosečno razvijena grada, odnosno opštine, dok je 36 lokalnih samouprava nedovoljno razvijeno, a njihov stepen razvijenosti u rasponu od 60 do 80 odsto republičkog proseka. U toj grupi su Aranđelovac, Veliko Gradište, Dimitrovgrad, Opovo, Negotin, Novi Pazar i Majdanpek.
Na osnovu podataka o stepenu razvijenosti opština i gradova u Srbiji može se zaključiti da su beogradski region i region Vojvodine natprosečno razvijeni, dok su regioni Šumadije i zapadne Srbije, kao i region Južne i Istočne Srbije nedovoljno razvijeni, kao i Kosovo i Metohija.

Tekst preuzet sa sajta : www.blic.rs

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano