Obeležen svetski „Dan knjige“

Broj pregleda

KOSTA KC Biblioteka Svetski dan knjige, 23. april, obeležen je i u biblioteci „Gordana Todorović“ koja radi u okviru Kulturnog centra Svrljig. Najvernijim čitaocima predstavljene su najnovije knjige kojima biblioteka raspolaže, među kojima su i one nagrađene prestižnim nagradama.
U razgovoru sa čitaocima i novinarima lokalnih medija, bibliotekar Zorica Branković Basarić i direktor Zoran Gavrilović, izneli su podatke da se broj korisnika usluga biblioteke povećava, ali i činjenicu da su sredstva za nabavku knjiga, predviđena opštinskim budžetom veoma mala i da se što hitnije moraju uvećati.
U toku je anketa među korisnicima sa pitanjima o tome koje knjige bi eventualno želeli da biblioteka nabavi, kao i koja oblast je najmanje pokrivena u postojećem fondu biblioteke.

U cilju povećanja broja korisnika, na dan osnivanja gradske biblioteke, 17. juna 2010. godine, svi zainteresovani moći će da dobiju člansku kartu biblioteke potpuno besplatno, a već po tradiciji, sa početkom nove školske godine, svi đaci prvaci će dobiti besplatne članske karte.

Izdavačkoj delatnosti u Kulturnom centru Svrljig biće posvećena posebna pažnja sa idejom da se afirmišu mladi stvaraoci sa naših prostora i sačuva kulturno istorijsko nasleđe našeg kraja.
Sem časopisa za književnost, umetnost i kulturnu baštinu „Bdenje“, koji izlazi četiri puta godišnje, već je objavljen roman „Homunculi“ mlade svrljiške autorke Milice Milenković,kao i knjiga eseja „Hleb kamena i neba“ o kojima smo već pisali. Vrlo brzo iz štampe izlazi i knjiga poezije svrljiških autora pod nazivom „Bdenja i buđenja“, a odmah zatim i prva knjiga pesama pobednice konkursa „Dani Gordane Todorović“, Maše Prohotko. Do kraja godine biće štampana i knjiga još neobjavljenih pesama Gordane Todorović. Monografija „Arheološko blago Svrljiga“ i monografija „Manastir Sveti Arhanđel Mihajlo“ biće štampane i dostupne čitaocima do kraja godine.
Još jednom je istaknuto da je Kulturni centar Svrljig raspoložen za svaku vrstu saradnje sa autorima i zaljubljenicima u književnost i kulturu uopšte.

Pročitajte i

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *