Search
Close this search box.
Broj pregleda

Obeležen svetski “Dan knjige”

Podeli sa prijateljima:

KOSTA KC Biblioteka Svetski dan knjige, 23. april, obeležen je i u biblioteci “Gordana Todorović” koja radi u okviru Kulturnog centra Svrljig. Najvernijim čitaocima predstavljene su najnovije knjige kojima biblioteka raspolaže, među kojima su i one nagrađene prestižnim nagradama.
U razgovoru sa čitaocima i novinarima lokalnih medija, bibliotekar Zorica Branković Basarić i direktor Zoran Gavrilović, izneli su podatke da se broj korisnika usluga biblioteke povećava, ali i činjenicu da su sredstva za nabavku knjiga, predviđena opštinskim budžetom veoma mala i da se što hitnije moraju uvećati.
U toku je anketa među korisnicima sa pitanjima o tome koje knjige bi eventualno želeli da biblioteka nabavi, kao i koja oblast je najmanje pokrivena u postojećem fondu biblioteke.

U cilju povećanja broja korisnika, na dan osnivanja gradske biblioteke, 17. juna 2010. godine, svi zainteresovani moći će da dobiju člansku kartu biblioteke potpuno besplatno, a već po tradiciji, sa početkom nove školske godine, svi đaci prvaci će dobiti besplatne članske karte.

Izdavačkoj delatnosti u Kulturnom centru Svrljig biće posvećena posebna pažnja sa idejom da se afirmišu mladi stvaraoci sa naših prostora i sačuva kulturno istorijsko nasleđe našeg kraja.
Sem časopisa za književnost, umetnost i kulturnu baštinu “Bdenje”, koji izlazi četiri puta godišnje, već je objavljen roman “Homunculi” mlade svrljiške autorke Milice Milenković,kao i knjiga eseja “Hleb kamena i neba” o kojima smo već pisali. Vrlo brzo iz štampe izlazi i knjiga poezije svrljiških autora pod nazivom “Bdenja i buđenja”, a odmah zatim i prva knjiga pesama pobednice konkursa “Dani Gordane Todorović”, Maše Prohotko. Do kraja godine biće štampana i knjiga još neobjavljenih pesama Gordane Todorović. Monografija “Arheološko blago Svrljiga” i monografija “Manastir Sveti Arhanđel Mihajlo” biće štampane i dostupne čitaocima do kraja godine.
Još jednom je istaknuto da je Kulturni centar Svrljig raspoložen za svaku vrstu saradnje sa autorima i zaljubljenicima u književnost i kulturu uopšte.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano