Broj pregleda

Inicijativa G17 plus Svrljig

G17 PLUS copy1 U poslednjih nekoliko dana, na adrese velikog broja građana naše opštine, poslate su opomene za hitno izmirenje obaveza na ime poreza na imovinu, takozvane kućarine.
Od građana se traži da u roku od pet dana izmire dugovanja po ovom osnovu, pod pretnjom prinudnog izvršenja popisom i plenidbom pokretne i nepokretne imovine.
Iznosi dugovanja u većini slučajeva su toliko velika da prevazilaze mogućnosti osiromašenih građana.
Sedamdeset do osamdeset posto ukupnog duga čine kamate.

S obzorom da godinama unazad, Republička poreska uprava nije dostavljala rešenja o zaduženju porezom na imovinu, niti pak opomene za izmirenje starih dugova, građani samim tim nisu imali na osnovu čega da izvrše svoje obaveze. Dakle, neplaćanje obaveza nije isključivo greška građana, već prvenstveno neažurnost poreskih organa, pa je zato apsolutno neprihvatljivo sve propuste svaliti na građane i zahtevati da dugove, opterećene sa više od 300 % kamate, uplate odmah i u celosti.
Ovaj zahtev utoliko je besmisleniji, ako se ima u vidu da je Svrljig opština sa najnižom stopom zaposlenosti i najnižim prosekom ličnih primanja. Razmatrajući ovaj zaista veliki problem za većinu naših građana, G 17 plus predlaže da nadležni organi opštine, u čijoj je nadležnosti od pre izvesnog vremena ova problematika, razmotre mogućnost otpisa celokupne kamate i dug svedu na razuman iznos, koji bi većina građana sigurno i htela i mogla da plati.
Napominjemo da je otpis kamate već urađen u mnogim opštinama u Srbiji upravo iz razloga koje smo naveli.

OPŠTINSKI ODBOR G 17 PLUS SVRLJIG

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

3 Komentara

  • Tako tako tako je!

  • Nisu ni oni glupi,znaju kada je pravi trenutak da se objavi nesto,onog trenutka kada je sve pri raspadanju

  • pa oni sami i glasali na vecu za ovo a sad kao predlazu drugacije

    zato neke i vracaju u skolu

Komentar

Your email address will not be published.