Search
Close this search box.
Broj pregleda

Održana 27. sednica opštinskog Veća

Podeli sa prijateljima:

SEDNICA VECA Usvajanje predloga Odluke o rasporedjivanju sredstava za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda najbitnija je tačka 27.sednice Opštinskog veća održane 9. marta.
Većnici su u potpunosti prihvatili ocenu Štaba za odbranu od poplava da su u vodenoj stihiji koja se sručila 20.februara u vidu bujice planinskih potoka i potom obilnih padavina kiše,najviše štete pričinjene na području sela Beloinja, Grbavča i sela Varoš.
Zbog plavljenja polja u dolini Timoka, ali još više nastalim klizištem u samom selu koje je ugrozilo stambene objekte na dve lokacije, predloženo je da se za sanaciju štete u Beloinju izdvoji tri miliona dinara. Poplava nije bilo u Grbavču, ali je klizištem pokrenuto čitavo brdo, čime je ugroženo desetine stambenih objekata.Ocenjeno je da je za sanaciju ove lokacije neophodno uložiti četiri miliona dinara. Za sanaciju štete u selu Varoš predvidjeno je 500 000 dinara, a za Palilulu 300 000 dinara. Sledi potom izdvajanje od 70 000 dinara za postavljanje sklonjenog mosta na Pravačkoj reci kod gradske zelene pijace i 30 000 dinara za zatvaranje tzv. zečijeg nasipa u Ulici Svrljiških odreda.
Večnici su prihvatili i predloge da se pokrivanje glavne vodovodne cevi u selu Manojlica, od kaptaže do hlorinatorske stanice betonom odvoji 70 000 dinara, a za hitnu izradu projekta sanacije klizišta u Beloinju, Grbavču i Varoši i lokalnog puta za selo Plužinu, sa potrebnom geomehanikom i geodezijom, još milion dinara.
Za sanaciju štete nanete poplavom koristiće se prvenstveno već opredeljena sredstva iz republičke kase u visini od četiri miliona dinara, ali ima najava da sledi novi priliv sredstava namenjenih striktno sanaciji klizišta.
Predsednica opštine, gospodja Slavica Božinović naglasila je na sednici da treba razjasniti da je reč o sredstvima strogo namenjenim sanaciji terena, a ne za raspodelu oštećenim domaćinstvima,kako se čaršijom pronela vest te se mnogi gradjani javljaju prijavljujući štetu na svojoj imovini i tražeći nadoknadu.
Da se katastrofa ne bi ponovila, većnik dr.Slavoljub Petković je predložio da se hitno pregovara sa vodoprivrednim organizacijama za regulaciju dela Timoka i Pravačke reke i podizanja odbrambenih bedema, posebno na delu od nekadašnjeg tekstilnog kombinata do zelene pijace i time preventivno deluje za duži period.
Većnici su razmatrali i usvojili i Odluku o pristupanju izradi kapaciteta za pretvaranje energije vetra u električnu energiju. Reč je, kako je objasnio načelnik Opštinske uprave, gospodin Goran Gajić, o već započetom poslu na ispitivanju lokacija najpogodnijih za izgradnju vetroelektrana na području svrljiške opštine na Dobriču i Vetrilima i eventualno kod sela Periš, gde su najpogodnije ruže vetrova. Ovom prilikom većnici su samo dali saglasnost predsedniku opštine da, posle potrebnih provera i ispitivanja na terenu, potpiše ugovor sa firmom koja bude izabrana u postupku javne nabavke, a koja bi gradila postrojenja za pretvaranje energije vetra u električnu energiju.
Na ovoj sednici Veća, prihvaćena je i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Svrljig za 2010.godinu na prihodovnoj strani, kao i Odluka o naknadama za zaštitu i unapredjenje životne sredine. Reč je, u drugom slučaju, o sprovodjenju uredbe Vlade koju su većnici dužni da ispoštuju ali su, ocenjujući trenutno tešku ekonomsku situaciju gradjana, predložili minimalnu nadoknadu od oko tridesetak dinara po domaćinstvu na godišnjem nivou.
Odlučujući po prispelim zahtevima većnici su odlučili da se Policiskoj stanici u Svljigu odobre sredstva za kupovinu foto aparata za potrebe ekipe koja vrši uvidjaje posle saobraćajnih nezgoda.
Info SO Svrljig

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano