Search
Close this search box.
Broj pregleda

Plate u Surčinu triput veće

Podeli sa prijateljima:

Opstine

Regionalne razlike u Srbiji, i pored brojnih pokušaja Vlade, i dalje su vrlo izražene. U toku 2011. broj nezaposlenih porastao je u svim regionima, ali je stopa nezaposlenosti daleko veća na jugu nego na severu zemlje. Kolika je razlika građani Srbije najbolje vide u svojim novčanicima jer su plate i penzije u pojedinim beogradskim opštinama i tri puta veće nego u Gadžinom Hanu, Svrljigu ili Trgovištu.

Piće u kafićima ili karte za gradski prevoz jesu dva do tri puta jeftiniji u unutrašnjosti nego u Beogradu, ali toliko su i zarade u glavnom gradu veće. Slične razlike vide se i kod penzija. U nerazvijenim opštinama one su u proseku oko 13.000, dok su u Beogradu prosečne penzije iznad 30.000 dinara. Odnos između najviše i najmanje razvijene jedinice lokalne samouprave, gledano prema nivou ekonomskog razvoja, iznosi 10:1. Čak 40 opština nalazi se na spisku devastiranih i one su uglavnom na jugu i istoku zemlje. Spisak ovih opština napravljen je prošle godine, ali Žarko Šunderić, menadžer vladinog tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, kaže da se malo toga izmenilo i da su ovi regioni i dalje u najvećem problemu.

– Ono što država može da uradi je da pomogne opštinama siromašnijim od proseka, tako što će iz budžeta odvojiti namenska sredstva za socijalnu zaštitu i omogućiti veća sredstva stranim investitorima ako odu u nerazvijenu opštinu – kaže Šunderić.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da u prethodne četiri godine ništa nije urađeno kako bi se smanjile regionalne razlike.

– Potrebne su velike promene u proizvodnji kako bi neki kraj živnuo. U Priboju, na primer, treba otvoriti fabriku u kojoj će se zaposliti veliki broj ljudi. Razlike su dramatične. Nije toliko bitna ni prosečna zarada, već pitanje koliko ljudi radi u nekoj opštini. Beograd i Novi Sad su se već kvalifikovali za EU, dok delovi istočne i južne Srbije mogu da se porede tek sa nekim nerazvijenim regionima Turske – kaže Zdravković.

Gordana Matković, savetnica predsednika Srbije za socijalna pitanja, kaže da kolike su razlike pokazuju i poslednji podaci o nezaposljenosti. Stopa nezaposlenosti najveća je na jugu i istoku Srbije i iznosi 26,6, dok je u Beogradu 20,8 odsto.

– Očigledno je da nismo ni blizu faze da počnu da se smanjuju razlike. Trebalo bi obezbediti možda i dodatne intervencije, ali samo za opštine u kojima je to najpotrebnije – kaže Matković.

Socijalnu pomoć  prima 203.408 osoba
Sa početkom krize, krajem 2008, počeo je da raste i broj korisnika socijalne pomoći. Ako se izuzme Beograd, najveći broj korisnika je na jugu Srbije – u Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Sve lošiji materijalni položaj, ali i zakonsko proširenje liste korisnika, doveli su do toga da je broj korisnika socijalne pomoći za tri godine porastao za 60.000 osoba.
– Socijalnu pomoć 2008. primala je 56.341 porodica ili 144.015 pojedinaca, a prošle godine 82.058 porodica i 203.408 pojedinaca – kaže Ljubomir Pejaković, savetnik ministra rada i socijalne politike i podseća da je u poslednje tri godine povećan i broj narodnih kuhinja, kao i da ne postoji nerazvijena opština u Srbiji u kojoj nije otvorena narodna kuhinja.

 

Preuzeto sa sajta Blica

NAJNOVIJE NA PORTALU

Lokalni izbori 2024

Ovo su kandidati za odbornike GG Pokret za spas Svrljiga

Sportske vesti

FK Svrljig osvojio nova tri boda

Lokalni izbori 2024

Saopštenje koalicijie ,,Aleksandar Vučić – Svrljig sutra”

Lokalni izbori 2024

Dragi Svrljižani i Svrljižanke, ZNAMO SE!

Politički život

ŠTAND SRPSKE NAPREDNE STRANKE SVRLJIG

Info

Svrljižanin novi rektor Univerziteta u Nišu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano