Search
Close this search box.
Sećanje
Broj pregleda

Obeležena godišnjica smrti prof. dr Sretena Petrovića

Podeli sa prijateljima:

Protekle nedelje, 3. jula, obeležena je godišnjica smrti prof. dr Sretena Petrovića, po kome je svrljiški Centar za kulturu poneo ime. Ovaj datum obeležen je skupom u prostorijama legata, u okviru Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig.

Legat, prof. dr Sreten Petrović, foto: Svrljiške novine, D.M.
Legat, prof. dr Sreten Petrović, foto: Svrljiške novine, D.M.

O životu i radu prof. dr Sretena Petrovića govorili su prof. dr Dragan Džunić, mr Rade Milojković i njegova supruga Lela Petrović. Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, iskoristio je priliku da zahvali gospođi Leli Petrović, koja je svesrdno pomogla u opremanju legata i radne sobe prof. dr Sretena Petrovića u okviru Centra za turizam, kulturu i sport.

Obeležavanje, foto: D.M.
Obeležavanje, foto: D.M.

Legat se sastoji od radova prof. dr Sretena Petrovića, njegovih dela, ali i njegove privatne biblioteke. Takođe, radna soba u legatu opremljena je onako kako je bila u njegovoj kući u Beogradu, pružajući autentičan uvid u život i rad ovog istaknutog profesora.

BIOGRAFIJA

Prof. dr Sreten Petrović, foto: M.M.
Prof. dr Sreten Petrović, foto: M.M.

Sreten Petrović (Svrljig, 3. februar 1940. — Beograd, 3. jul 2022.) bio je srpski filozof, kulturolog i naučnik, redovni profesor estetike Filološkog fakulteta u Beogradu.

Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetetu u Beogradu. Od 1969. godine radio je na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde 1982. godine dobija zvanje redovnog profesora. Predavao je Kulturologiju, Uvod u estetiku i Kulturnu istoriju Srba. Doktorsku titulu dobio je 1971. godine za tezu o Šelingovoj estetici, mitologiji i filozofiji. Kao gostujući profesor predavao je i na Ljubljanskom univerzitetu (1975—1978), na Filozofskom fakultetetu u Nišu (1971—1981), na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je od 1985. do 1988. predavao Estetiku. Bio je član AICA, glavni i odgovorni urednik časopisa Etno-kulturološki zbornik, član redakcije Rečnika pojmova iz likovne umetnosti pri SANU.

Za svoj naučni rad dobio je priznanja: Veselin Masleša u Sarajevu 1989. godine, nagradu Saveza jugoslovenskih izdavača 1989. godine, Laza Kostić u Novom Sadu 1997. godine. Najznačajnim njegovim delom smatra se Kulturologija, izdata u Beogradu 2000. godine.

Bio je predsednik upravnog odbora Etno-kulturološke radionice osnovane 1994. u Svrljigu.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Obaveštenje

Hemijsko suzbijanje ambrozije na teritoriji opštine Svrljig

Sport

Igralište u Prekonogi dobija tribine

Radovi na mreži

Bez vode Ulica Hadžićeva

Srećna slava

Danas su Sveti mučenici Kozma i Damjan

Obavezno pročitajte

HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA OPŠTINE SVRLJIG: DOŠLO JE DO ZLOUPOTREBE PUNOMOĆJA!

Od ponedeljka (15. jula)

Kreću prijave za učešće na 18. Belmužijadi

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano