Search
Close this search box.
96,5MHz
Broj pregleda

13. FEBRUAR: Danas je Svetski dan radija – Svrljig ima jedan radio!

Podeli sa prijateljima:

Danas je Svetski dan radija, dan posvećen ovoj izuzetnoj medijskoj platformi koja već decenijama služi kao sredstvo informisanja, zabave i povezivanja širom sveta.

BUbamara Svrljig

Radio, kao audio medij, ima posebno mesto u srcima mnogih, pružajući neposrednu i intimnu vezu sa slušaocima. Opština Svrljig danas ima jedan lokalni radio, radio ,,Bubamaru” koja svoj program emituje na frekvenciji 96,5 MHz UKT FM.

Nekada tri, danas jedna! 

Nekada je Svrljig imao tri radio stanice, radio Svrljig koji je program emitovao na 102,9 MHz, radio Bubamaru koja je ranijih godina program emitovala na 93,5 MHz i zabavni program radio Bubamare na frekvenciji 95,3 MHz.

radio bubamara svrljig

Najnovija istraživanja otkrivaju da je prvi radio aparat izumljen u drugoj polovini 19. veka. Uz pionirski rad Guglielma Markonija, italijanskog naučnika i inovatora, koji je 1895. godine patentirao bežični sistem za prenos signala, postavljene su osnove za razvoj radija kakav danas poznajemo.

Prvi radio aparat nije bio sličan modernim uređajima. Umesto kompaktnih i sofisticiranih dizajna, bila je to primitivna konstrukcija sa velikim antenama i ručno podešavanim frekvencijama. Ovi uređaji su bili nešto poput eksperimenata, ali su postavili temelje za budući razvoj radija kao masovnog medija.

Tada se muzika emitovana putem radija uglavnom oslanjala na klasične kompozicije, narodne melodije i popularne pesme tog vremena. Publika je bila fascinirana mogućnošću da sluša muziku bez obzira na udaljenost od izvora zvuka.

Ovo istraživanje baca novo svetlo na evoluciju radija i podseća nas na revolucionarni uticaj koji je imao na našu svakodnevicu. Iako je prvi radio bio jednostavan u poređenju sa današnjim uređajima, njegova pojava je označila početak ere koja je oblikovala način na koji komuniciramo, zabavljamo se i informišemo.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano