Search
Close this search box.
Dobra vest
Broj pregleda

Tanasković: Država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede

Podeli sa prijateljima:

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas peti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva u Beogradu.

Poljoprivreda, foto: Svrljiške novine
Poljoprivreda, foto: Svrljiške novine

Tom prilikom Tanasković je istakla da subvencije u ratarstvu u Srbiji, u 2024. godini pokrivaju 46 odsto troškova proizvodnje pšenice, dok su nekada pokrivale tek 16 odsto, i taj podatak govori koliko je država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede.

Ona je naglasila će subvencije u naredne četiri godine, u svakoj narednoj godini biti minimalno za 10 odsto veće. „Brojke najbolje govore gde smo. Posvetili smo se svakom pojedinačnom poljoprivrednom proizvođaču, i to je možda nedostajalo u sistemskom pristupu u Srbiji. Ušli smo u analizu proizvodnje svake kulture i uzgoja svake životinje i izračunali koliko treba da pokrijemo subvencijama“, rekla je Tanasković.

Ministarka je posebno naglasila ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i to da će u naredne četiri godine, kroz IPARD program za poljoprivredu biti izdvojeno 600 miliona evra. „Opredeljeni smo ka EU tržišu i tu najviše izvozimo, ali ne odustajemo od otvaranja novih. Trudićemo se da pratimo rast troškova kako ne bi dolazili u disbalanse, već održali nivo koji ove godine bude postavljen kao cilj. Danas je u eAgraru 340.000 poljoprivrednika, želimo mnogo više“, poručila je ministarka.

Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2024“ trajaće do 27. januara na Beogradskom sajmu. Posetioce ove godine očekuje 500 izlagača iz Srbije i regiona, i to proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kao i proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, semena, đubriva i pesticida kao i informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji.

(Izvor: Ministarstvo poljoprivrede)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano