Search
Close this search box.
Za života!
Broj pregleda

U toku je izgradnja legata u kojem će se naći dela poznatih Svrljižana

Podeli sa prijateljima:

Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig polako privodi kraju radove na izgradnji legata gde će najpre biti smeštene autorske knjige prof. dr Sretena Petrovića Ičeta, ali i ostalih svrljiških istaknutih ličnosti. 

Legat, foto: Svrljiške novine
Legat, foto: Svrljiške novine

Kako je predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković istakao gostujući u emisiji ,,Razgovor s povodom”, u prostoru legata biće postavljena dela Sretena Petrovića Ičeta, a u sklopu legata previđen je prostor za dela i drugih autora koji će svoje rukopise, knjige i ostala dela ostaviti Centru.

Inače, legat se gradi u objektu garaža koje su u sklopu Centra za turizam, kulturu i sport.

ŠTA JE LEGAT?

Legat je zaveštanje, ostavljanje u nasledstvo jednog dela ostavštine nekom licu koje inače ne bi po zakonu, imalo prava na nasledstvo.

Legat (isporuka) je raspolaganje za slučaj smrti kojim zaveštalac određenom licu (legataru) ostavlja neku imovinskopravnu korist iz zaostavštine, ne imenujući ga za naslednika. Legatar ne stiče celu zaostavštinu, niti njen alikvotni deo, već dobija tačno određeno pravo iz zaostavštine. Može biti predviđen u testamentu uz odredbu o imenovanju naslednika, a može predstavljati i jedinu sadržinu testamenta.

Legatar je singularni, a ne univerzalni sukcesor. U trenutku ostaviočeve smrti, legatar stiče obligacioni zahtev da mu prenese ostavljeno pravo iz zaostavštine. Ostavljeno pravo, stoga, ne prelazi u imovinu legatara u trenutku ostaviočeve smrti već mu ono mora biti preneto – damnacioni legat, što predstavlja suštinsku razliku između pravnog dejstva testamenta i legata.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano