Search
Close this search box.
Za života!
Broj pregleda

U toku je izgradnja legata u kojem će se naći dela poznatih Svrljižana

Podeli sa prijateljima:

Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig polako privodi kraju radove na izgradnji legata gde će najpre biti smeštene autorske knjige prof. dr Sretena Petrovića Ičeta, ali i ostalih svrljiških istaknutih ličnosti. 

Legat, foto: Svrljiške novine
Legat, foto: Svrljiške novine

Kako je predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković istakao gostujući u emisiji ,,Razgovor s povodom”, u prostoru legata biće postavljena dela Sretena Petrovića Ičeta, a u sklopu legata previđen je prostor za dela i drugih autora koji će svoje rukopise, knjige i ostala dela ostaviti Centru.

Inače, legat se gradi u objektu garaža koje su u sklopu Centra za turizam, kulturu i sport.

ŠTA JE LEGAT?

Legat je zaveštanje, ostavljanje u nasledstvo jednog dela ostavštine nekom licu koje inače ne bi po zakonu, imalo prava na nasledstvo.

Legat (isporuka) je raspolaganje za slučaj smrti kojim zaveštalac određenom licu (legataru) ostavlja neku imovinskopravnu korist iz zaostavštine, ne imenujući ga za naslednika. Legatar ne stiče celu zaostavštinu, niti njen alikvotni deo, već dobija tačno određeno pravo iz zaostavštine. Može biti predviđen u testamentu uz odredbu o imenovanju naslednika, a može predstavljati i jedinu sadržinu testamenta.

Legatar je singularni, a ne univerzalni sukcesor. U trenutku ostaviočeve smrti, legatar stiče obligacioni zahtev da mu prenese ostavljeno pravo iz zaostavštine. Ostavljeno pravo, stoga, ne prelazi u imovinu legatara u trenutku ostaviočeve smrti već mu ono mora biti preneto – damnacioni legat, što predstavlja suštinsku razliku između pravnog dejstva testamenta i legata.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Lokalni izbori 2024

POKRET ZA SPAS SVRLJIGA: U subotu predizborni skup i koncert u gradskom parku

Sport

FK Svrljig izborio opstanak u Zoni Centar

Lokalni izbori 2024

ZNAMO SE: Razgovor sa građanima na zelenoj pijaci

40 godina od osnivanja

Obeležen Dan SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig

Odlična vest

Akcija ,,Na dinar – pet dinara” započeta u opštini Svrljig

Sportske vesti

Istorijska utakmica: Posle 47 godina sastali se ponovo SVRLJIG I PARTIZAN!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano