Search
Close this search box.
Dobra vest
Broj pregleda

Svrljiške planine, tok Svrljiškog Timoka i kotlovi u Niševcu biće proglašeni za zaštićeno područje I kategorije

Podeli sa prijateljima:

Danas je u kancelariji predsednika opštine Svrljig Miroslava Markovića održan sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu prirode i Centra za turizam, kulturu i sport prof. dr Sreten Petrović Iče.

Sastanak sa predsednikom opštine Svrljig, foto: M.M.
Sastanak sa predsednikom opštine Svrljig, foto: M.M.

Tema sastanka bila je proglašenje Svrljiških planina, toka reke Svrljiškog Timoka i kotlova u Niševcu za zaštićeno područje prve kategorije.

Zaštićeno područje I kategorije se odnosi na zaštićeno područje međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Uglavnom su to nacionali park, strogi i specijalni rezervat, stanište, prirodno dobro koje se štiti na osnovu međunarodnih akata ili ima međunarodni značaj, predeo izuzetnih odlika u kome se nalazi kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao i park prirode koji se celom površinom nalazi na teritoriji dveju ili više jedinica lokalne samouprave.

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković ističe da je sve spremno kako bi se izvršilo finaliziranje ovog postupka, te dodaje da postoje još pregršt lokacija na teritoriji Svrljiga koje treba da budu u formi zaštićenog područja.

Na sastanku se mogli čuti da na Svrljiškim planinama živi oko dvadesetak i biljnih i životinjskih vrsta, koje se nalaze samo ovde i bukvalno nigde više u Srbiji.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast!

VEST GODINE: ODOBRENO DVA MILIONA DOLARA SVRLJIGU

Sportski dani

Uspešno završen turnir u Crnoljevici

Lokalni izbori 2024

Narodna poslanica i potpredsednica GO SNS Nevena Đurić u poseti šestočlanoj porodici

Politika

Razrešena pomoćnica predsednika opštine Svrljig

Sport

Igrači 2014. Škole fudbala “Aca Menta” Svrljig prvaci Fair play B lige Niš

Sportske vesti

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga od Jedinstva

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano