Search
Close this search box.
Priče iz istorije
Broj pregleda

VREMEPLOV: KO JE ACA MENTOVIĆ – ACA MENTA (1952-1975) 

Podeli sa prijateljima:

ACA MENTOVIĆ – Pamte ga stariji Svrljižani kao svestranog sportistu – fudbalera, rukometaša, stonotenisera… Na svearmijskom takmičenju bivše SFRJ predvodio je rukometnu ekipu Ljubljane (Ljubljanska armijska oblast) kao trener i igrač, a zauzeo je i treće mesto u skoku u dalj pored tadašnjih Jugoslovenskih reprenzetativaca iako nije bio atletičar.

11863348 1192492794110053 3757088999632276520 n

Rukomet je igrao za svrljiški RK ,,Progres” u periodu kada su igrali u drugoj ligi bivše SFRJ sa RK ,,Partizan”, ,,Metalac” Valjevo, ,,Rakovica”, ‚‚PKB”, ‚‚Radnički”, ‚‚Bor” i dr.

Fudbal je igrao za FK ,,Svrljig” i bio je jedan od boljih krilnih igrača i najbolji strelac ekipe.

U malom fudbalu je bio neprikosnoven, a najveći rival im je u tom vreme bila ekipa niških ,,Osvajača” – sigurno među najboljim ekipama u Srbiji koja je FK ,,Radnički” Niš iz vremena Kupa UEFA pobeđivala rezultatom 13:1. Imali su bolji skor od niških ,,Osvajača” na raznim turnirima, ali i na poznatom svrljiškom julskom turniru – danas Vidovdanskom.

Sa ekipom malog fudbala ,,Progres” ima 7 osvojenih prvih mesta i sa dr Milojkovićem bili su najbolji igrači ekipe.

Stoni tenis je igrao za ekipu STK ,,Svrljig” u tada kvalitetnoj ligi Srbije, a igralo se protiv niškog Josip Kolumba, Topličanina, Bele Palanke, Knjaževca…

Aca Mentović je bio drugi igrač ekipe pored Radoslava Petrovića Belog. Ubrzo po završetku vojnog roka i povratka sa svearmijskog takmičenja umire na VMA, odeljenje na Zvezdari u Beogradu sa dijagnozom akutna leukemija. Njegovi najbliži i danas tvrde da je smrt usledila zbog neblagovremene dijagnoze lekara u to vreme.

Danas po njemu nosi ime Škola fudbala u Svrljigu – ŠKOLA FUDBALA ,,ACA MENTA”. Školu fudbala pohađa preko 100 dečaka i devojčica u četri selekcije svrstanih u ligama FS NIŠ i FS RIS.

Iz arhive Race Mentovića.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano