Search
Close this search box.
Bilo je i vreme
Broj pregleda

Masovna utuženja zajednički problem opština sa juga Srbije! KONAČNO SE SVI UJEDINILI

Podeli sa prijateljima:

Opština Svrljig u saradnji sa opštinama na jugu Srbije pokrenula je veoma značajno pitanje i temu koja tišti mnoge opštine, a tiče se mnogobrojnih utuženja za lokalne i atarske puteve što direktno utiče na smanjenje sredstava u budžetima LS. 

Sastanak opština, foto: M.M.
Sastanak opština, foto: M.M.

Tim povodom danas su se u Svrljigu sastali predstavnici 11 opština iz Svrljiga, Vlasotinca, Dimitrovgrada, Merošine, Gadžinog Hana, Ražnja, Blaca, Crne Trave, Kuršumlije, Žitorađe i Babušnice.

Zamenica predsednika SO Svrljig Tatjana Lazarević glavni je inicijator današnjeg sastanka koji bi mogao pomoći lokalnim samoupravama na jugu Srbije da reše problem nagomilanih utuženja za zauzeće zemljišta kroz atarske i lokalne puteve.

Prisutnima su se obratili predstavnici Opštine Svrljig, poželeli im dobrodošlicu i poručili da problem može biti rešen samo slogom opština koje su na udaru advokata.

Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M.M.
Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M.M.

Smatramo da smo danas postigli veliki uspeh zato što smo se okupili u Svrljigu. Sve opštine imaju zajednički problem, a to je faktičko zauzeće zemljišta. Sami  pojedinačno sigurno ne bi smo mogli tako glasno da dopremo do nadležnih organa, tako da kroz ovu neformalnu organizuaciju želimo da jedinstvenim stavom apelujemo nadležnima da pronađu sistemsko rešenje kojim bi se zadovoljili građani, a same lokalne samouprave ne bi imale ogromnu finansijsku štetu koju sada imaju zbog advokata, rekao je Marković za portal ,,Svrljiške novine”.

Opštinski pravobranilac Ljubiša Stojković kaže da je Opština Svrljig u fazi izmene Generalnog regulacionog plana kako bi se izbrisale ulice koje u stvari ne postoje, dok je drugi problem tužba za faktičko zauzeće zemljišta – u budućnosti su moguće tužbe za naknadu štete.

Postoji stotinak zahteva i da je do sada 7.100.000,00 dinara isplaćeno na ime sudskih postupaka, rekao je Stojković.

ZANIMLJIV PODATAK 

Karakteristično je da niko od ljudi koji su istakli imovinski pravni zahtev za zauzeće nije znao za zauzeće dok advokat nije došao do tih ljudi…

I ostale opštine se susreću sa ovim problemima.

Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M.M.
Radni sastanak: M.M.

Naime, opština Gadžin Han u 2021. godini isplatila je 2 miliona dinara, a u 2022. godini, do sada podneto je 70 tužbi. Opština Blace u protekle dve godine dobila je 75 tužbenih zahteva i oko 11.000.000,00 dinara troškova na teret budžeta.

PRIMER DIMITROVGRADA / TUŽBE ALI PROTIV ADVOKATA

Opština Dimitrovgrad nema podnetih tužbi, sve su povučene iz razloga što je pronađena dokumentacija o eksproprijaciji, a građani su se sami javili na razgovor sa predstavnicima opštine nakon čega su opozvana punomoćja. Postoji oko 600 tužbi, međutim kako je protiv advokata i posrednika podneta krivična prijava, za sada je sve u redu uovoj opštini.

Narodni poslanik Milija Miletić predložio je da se na ovom sastanku donese niz zaključaka koji će pomoći da se što pre ovaj problem reši.

Milija Miletić, foto: M.M.
Milija Miletić, foto: M.M.

Miletić je predložio da se formira komisija koja će se obratiti RGZ-u, da se pisanim putem potpisnici svih opština na jednom zahtevu obrate Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako bi se izvršila interna kontrola katastra, da se pisanim putem obrate Ministarstvu finansija sa tabelom podnetih tužbi, da se dopis pošalje Narodnoj Skupštini Republike Srbije, odboru za pravosuđe, da se ovaj problem predoči premijerki Srbije Ani Brnabić i da se sve do tančina predoči predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. 

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano