Search
Close this search box.
Kristofer R. Hil
Broj pregleda

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država posetio Svrljig (FOTO+VIDEO)

Podeli sa prijateljima:

Danas je Opštinu Svrljig i Srednju školu ,,Dušan Trivunac Dragoš” obišao Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer R. Hil. 

Ambasador SAD u Srbiji u poseti Svrljigu, foto: M.M.
Ambasador SAD u Srbiji u poseti Svrljigu, foto: M.M.

Ambasadora Hila su najpre ugostili predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, predsednik SO Svrljig Milan Mihajlović i narodni poslanik Milija Miletić u kancelariji predsednika opštine, gde je upriličen doček delegacije.

Tradicionalni doček za Ambasadora, foto: M.M.
Tradicionalni doček za Ambasadora, foto: M.M.

Cilj posete je dobra saradnja koja je rezultirala kompletnom rekonstrukcijom Srednje stručne škole ,,Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu, sredstvima Ambasade SAD u Srbiji.

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković istakao je da je rekonstrukcija škole od velikog značaja, prvenstveno zbog energetske efikasnosti, ali i samog vizuelnog izgleda ove obrazovne ustanove.

Miroslav Marković, foto: M.M.
Miroslav Marković, foto: M.M.

Narodni poslanik Milija Miletić detaljno je upoznao Ambasadora Hila sa opštinom Svrljig, sa istorijom i kulturom, ali i sa gostoprimljivim narodom, ljudima dobre i iskrene ćudi, koji žele svakom da pomognu i svakog domaćinski da ugoste.

Miletić je govorio o privredi, ali i poljoprivredi svrljiškog kraja, i objasnio šta se sve preduzima da se ekonomska situacija poboljša, a ekonomski status i položaj građana poboljša. On je poručio da se dosta toga radi na razvoju turzima, što je vidljivo u mnogim segmentima.

Sastanak u kancelariji opština, foto: M.M.
Sastanak u kancelariji opština, foto: M.M.

Miletić je od Ambasadora Hila zatražio, ukoliko se stvore uslovi za to, da Ambasda SAD u Srbiji pomogne oko završetka izgradnje sportske hale, koja bi pored sportskih aktivnosti mogla da pruži i utočište velikom broju ljudi kao prihvatni centar usled elementarnih nepogoda i sl.

Ambasador Kristofer R. Hil poručio je da dolazi iz malog grada i najmanje američke države, te mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je posetio Svrljig, upravo onakvu opštinu iz kakve on dolazi. Hil je poručio da je iznenađen sa istorijskim činjenicama koje su vezane za Svrljig, ali i i za samu lokaciju opštine koja se nalazi na odličnom geografskom položaju.

Hil je izrazio zadovoljstvo zbog renoviranja Srednje škole ,,Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig koja danas izgleda fantastično, kako spolja, tako i unutra.

Vredno je pomenuti da je ovo prva zvanična poseta kojoj je prisustvovala i supruga Ambasadora Kristofera R. Hila. 

Srednja škola u Svrljigu, foto: M.M.
Srednja škola u Svrljigu, foto: M.M.

Prilikom posete Školi, narodni poslanik Milija Miletić poklonio je Ambasadoru srpski jelek i vezenu tradicionalnu košulju, te poručio da bi to mogla biti odevna kombinacija za inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića koja je zakazana za sutra, 28. juna na Vidovdan.

Miletić i Marković su Ambasadoru Hilu uručili Majsku Plaketu Opštine Svrljig koja je dodeljena Ambasadi SAD u Srbiji za zasluge prilikom rekonstrukcije SSŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig 8. maja, na Dan Opštine Svrljig.

urucena plaketa

Kristofer R. Hil je došao u Beograd 31. marta 2022. Pre toga je bio ambasador SAD u Iraku, Koreji, Poljskoj i Severnoj Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja Istočne Azije i Pacifika, kao i šef delegacije SAD u pregovorima 6 strana o Severnoj Koreji. Tokom ranije diplomatske karijere bio je specijalni izaslanik za krizu na Kosovu, a pre toga član američkog pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni.


Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Promo

Novi obrazovni smerovi u svrljiškoj srednjoj školi zainteresovali osnovce – očekuje se upis većeg broja učenika

Izbori 2024

Ujedinjena seljačka stranka predala listu – ZNAMO SE – MILIJA MILETIĆ!

Zona Centar

FUDBAL: Iskusni Ilijić i Prokić doneli velika tri boda Svrljigu!

Izbori 2024

MILETIĆ: Izborna trka je krenula, očekujemo ubedljivu pobedu! (VIDEO)

Politika

LOKALNI IZBORI: Obaveštenje o izlaganju na uvid dela jedinstvenog biračkog spiska

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano