Svrljiške novine

Projekat 2022
Broj pregleda

Grbavačka reka puna smeća

Grbavačka reka koja protiče kroz seosko naselje Grbavče puna je smeća. 

Grbavačka reka, selo Grbavče, foto: M.M.
Grbavačka reka, selo Grbavče, foto: M.M.

Obilazeći svrljiška sela naišli smo na jednu ružnu sliku u Grbavču.

Naime, Grbavačka reka koja izvire na planini Kalafat, gotovo da je zatrpana smećem u seoskom naselju ispod mosta u Grbavču.

Takođe, postoji i Tajčin potok takođe izvire na Kalafatu i teče između Ljiljka i Bajtarice, a blizu sela prerasta u Pravačku reku, ali do tog izvora nismo uspeli da dođemo automobilom.

Smeće se ne nalazi samo u koritu reke, već i na drugim lokacijama širom Grbavača, što je slučaj i u drugim seoskim sredinama.

Da li će postavljanje kontejnera u selima doprineti da se se smanji broj divljih deponija, a pogotovu onih u rekama, ostaje nam da vidimo.

Od Ministarstva za zaštitu životne sredine 160 kanti i 22 kontejnera

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

2 Komentara

  • Poštovani, kad već obilazite Svrljiška sela te i pomenuto selo Grbavče molim VAS da obiđete deo reke kod hrama Sv. Trojice (izvor lekovite vode) u pomenutom selu i vidite propalu investiciju koja je možda imala lep zamisao ali ne i finalni deo projekta kada su uništili reku kopajući njeno korito. Sada je tamo pravo stanište raznih biljnih i životinjskih vrsta, bara ustajale vode i žabljaka. Sve ćete to naći, osim bistre vode i mirnog potoka koji je bio staniste pregršt rečnih rakova kojih od kako su uništili reku više tu i ne borave. Hram se ne vidi od rastinja iz močvare a bio je jedan od najlepših predela ovog sela smešten uz samu reku! Bruka i sramota i za taj deo reke a ne samo ovog vidljivog dela kod mosta na samom prometnom putu za ostala sela.

  • Pa neka se razmisle ko je mogao da baca smeće u reku. Samo oni koji su tu u blizini.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *