Svrljiške novine

Ministarstvo kulture i informisanja
Broj pregleda

Poziv medijima da prestanu da krše prava dece

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije poziva sve medije da prestanu da zloupotrebljavaju decu i krše prava deteta u medijske i političke svrhe i da se uzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog pisanja kada je reč o deci.

ministarstvo kulture i informisanja

Dečji identitet i informacije o identitetu deteta, koji postaju dostupni javnosti, dodatno ih ugrožavaju, rušeći im privatnost i dostojanstvo u sredini gde žive, pogotovo u slučajevima kada su oni žrtve.

Ministarstvo podseća sve medije i medijske aktere na to da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno mora voditi računa o tome da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom i socijalnom razvoju maloletnika.

Takođe, u zakonu izričito stoji da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Ministarstvo svim učesnicima u medijskoj sferi ponovo ukazuje na to da se u svom izveštavanju moraju voditi etičkim i profesionalnim standardima, navodi se u saopštenju.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *