Svrljiške novine

Dobre vesti
Broj pregleda

Zdravstveni radnici danas dobijaju po 10.000 dinara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će zdravstveni radnici danas dobiti po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, čime država nastavlja da im pruža podršku i iskazuje zahvalnost za sve što čine za svoju zemlju i građane.

Ilustracija, dinar, foto: S.A.
Ilustracija, dinar, foto: S.A.

Mali je objasnio da će ovu pomoć dobiti 122.462 zdravstvena radnika, zaposlena u zdravstvenom sistemu, vojno-zdravstvenim ustanovama, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, kao i zavodima za sport i zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije.

Ministar je podvukao da je podrška države zdravstvenim radnicima kontinuirana i ogleda se kako kroz jednokratna davanja, tako i kroz redovna povećanja plata, uz podsećanje na to da su u novembru 2019. godine plate medicinskih sestara povećane za 15, a lekarima za 10 odsto.

On je ukazao na to da je, kada je počela pandemija 2020. godine, jedna od prvih mera bila novo povećanje plata medicinskim radnicima za još deset odsto, a potom su, u novembru iste godine, svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a od 1. januara 2021. godine ponovo su povećane plate za pet odsto.

Mali je podsetio na to da su novo povećanje imali i od 1. januara ove godine, i to za osam odsto, baš kao i zaposleni u Ministarstvu odbrane, zaposleni na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, lekari u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstveni radnici u Zavodu za sport i medicinu sporta.

Ostali zaposleni u javnom sektoru su od 1. januara ove godine dobili povećanje plata od sedam odsto, rekao je on, istakavši da država svake godine izdvaja sve više sredstava kako za nabavku medicinske opreme i lekova, tako i za rekonstrukciju i izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja.

Mali je napomenuo i da će, osim zdravstvenih radnika, koji će sutra dobiti po 10.000 dinara, penzioneri dobiti po 20.000 dinara 10. februara, a svi mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina dobiće po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

On je dodao da prijava mladih za tu vrstu pomoći počinje 15. januara i trajaće do 30. januara na portalu Uprave za trezor – idp.trezor.gov.rs.

Prema njegovim rečima, sa novčanom podrškom za mlade i sa 20.000 dinara za penzionere, dolazimo do toga da su sva tri paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno približno 18 odsto BDP-a.

To su ogromna sredstva i odličan pokazatelj stanja naših javnih finansija, ali i potvrda toga da je država jaka i stabilna i da uvek brine za svoje građane, zaključio je ministar.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *