Search
Close this search box.
COVID-19
Broj pregleda

Krizni štab: Nema novih mera, postojeće ostaju na snazi

Podeli sa prijateljima:

Krizni štab je došao do zaključka da sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu, rekla je nakon sednice Kriznog štaba ministarka Darija Kisić Tepavčević. Dodala je da opšte mere – nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance – daju rezultate.

Kovid radnici, foto: Svrljiške novine
Kovid radnici, foto: Svrljiške novine

Članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla je, nakon sednice Kriznog štaba, da su članovi štaba došli do zaključka da sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom periodu.

Napomenula je da opšte mere – nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance – daju rezultate i apelovala na građane da se vakcinišu.

“Zaključno sa današnjim danom, 58,2 odsto punoletnih stanovnika je vakcinisano. To jeste značajan broj. Značajan procenat naših građana je svesno i savesno preuzeo ulogu da grade naš kolektivni imunitet”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kada je reč o predstojećim praznicima, članica Kriznog štaba je poručila da su saveti isti kao i prethodne dve godine:

“Da čuvate sebe, da čuvate svoju porodicu i jedino tako možemo izaći kao pobednici.”

Dodala je da su kovid propusnice dale efekta, uprkos limitiranom broju inspektora na terenu, a da će tehnološka poboljšanja omogućiti da se lakše utvrde da li su propusnice falsifikovane.

“Broj pozitivnih u porastu, naročito u Beogradu” 

Članica Kriznog štaba je istakla da je broj pozitivnih u porastu, naročito na području Beograda.

“Možemo videti da smo poslednjih nedelja imali stabilnu situaciju sa stopama incidencije koja je među najnižima u Evropi. Poslednjih dana, kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, pogotovo na području Beograda”, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Naglasila je da procenat pozitivnosti lagano raste – sa 8,2 odsto prethodnih dana na oko 10 procenata.

“Neko će da kaže da to u procentualnim brojevima i jedinicama nije tako veliko povećanja, ali bojimo se da to nije početak nekog velikog povećanja, pogotovo na području Beograda”, navela je ona.

Dodala je da se odluka da zimski raspust ne počne ranije pokazala ispravnom.

“Ono što se pokazalo da je bila apsolutno ispravna odluka koju smo doneli na poslednjoj sednici Kriznog štaba da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta, jer smo videli da se u školskoj sredini održala stabilna situacija, čak je zabeležen i pad. Dobro je što već za dva dana počinje školski raspust koji traje tri nedelje”, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da se u nastupajućem periodu održavaju različite proslave i mnoge slave, podsetivši da je omikron soj koronavirusa nedavno detektovan i u Srbiji.

“Moramo da budemo svesni da je virus tu, da od pre par dana smo zvanično detektovali prisustvo omikron soja koronavirusa, za koji je pokazano do sada da se značajno brže širi u odnosu na druge dosada poznate sojeve koronavirusa”, navela je članica Kriznog štaba.

Napomenula je da nije bilo velikih istraživanja, a da su neki podaci pokazali da većina zaraženih omikron sojem ima blaži oblik bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Srećna slava

DANAS JE SPASOVDAN I CRVENO SLOVO

Vreme

RHMZ upalio crveni alarm

Sport

Počinju pripreme za 67. Vidovdanski turnir u malom fudbalu

Obaveštenje

Tretman suzbijanja komaraca 14. juna u Svrljigu

Jun - mesec roditeljstva

Obnovljen fond biblioteke u gradskom parku u okviru obeležavanja meseca roditeljstva

Sport

Počinje tradicionalni turnr ,,Tri na tri” u Drajincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano