Zdrava hrana
Broj pregleda

Ministar Branko Ružić otvorio četvrti Sajam zimnice u Crnoljevici

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena na selu, danas je u selu Crnoljevica održan IV ,,Sajam zimnice” u organizaciji Udruženje žena sa sela i Centra za turizam, kulturu i sport. 

Sajam zimnice, foto: Svrljiške novine
Sajam zimnice, foto: Svrljiške novine

,,Sajam zimnice” svečano je otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Govoreći o položaju žena na selu i u gradu ministar Branko Ružić je na otvaranju rekao da je obaveza države da se obezbedi ne samo formalni identični status, već da taj status suštinski bude identičan.

Ministar Branko Ružić na otvaranu četvrtog Sajma zimnice
Ministar Branko Ružić na otvaranu četvrtog Sajma zimnice

Veoma bitan je pristup obrazovanju, socijalnim primanjima i zdravstvenoj zaštiti na način koji ima svaka druga žena u urbanoj sredini, poručio je Ružić.

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković istakao je da je ženska istrajnost i upornost u radu veoma bitna.

Predsednik opštine Miroslav Marković na otvaranju, foto: Svrljiške novine
Predsednik opštine Miroslav Marković na otvaranju, foto: Svrljiške novine

Po ovako lošem vremenu došle ste i predstavile nam prelepu zimnicu i drugu tradicionalnu hranu i ovo zaista nema nigde da se vidi kao što je ovde u Svrljigu, rekao je Marković.

Narodni poslanik Milija Miletić rekao je da se bori za prava žena na selu gotovo neprestano u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Poslanik Miletić je pored svega insistirao da se ministar Ružić susretne sa direktorima obrazovnih ustanova i to PU ,,Poletarac” Dejanom Miletićem, OŠ ,,Dobrila Stambolić” Milanom Bogdanovićem i SSŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Bojanom Petrovićem.

Milija Miletić je istakao probleme sa kojima se susreću škole i vrtić, ali i upoznao ministra sa merama koje preduzima opština da bi ove ustanove opstale.

Miletić i Ružić, foto: M.M.
Miletić i Ružić, foto: M.M.

Miletić je sa Ružićem razgovarao i o eventualnoj pomoći oko završetka višenameske sportske hale, a direktori su imali priliku da predstave probleme sa kojima se susreću u radu.

Bilo je reči i o rekonstrukciji pojedinih škola na seoskom području.

Ružić sa direktorima, foto: M.M.
Ružić sa direktorima, foto: M.M.

Međunarodni dan žena na selu Ujedinjenih nacija odaje počast ulozi žena na selu 15. oktobra svake godine. Prepoznaje se važnost seoskih žena u unapređivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta.

Prvi međunarodni dan žena na selu obeležen je 15. oktobra 2008. Ovaj dan prepoznaje ulogu seoskih žena, uključujući i autohtone žene, u jačanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju hrane i iskorenjivanju ruralnog siromaštva.

Ideja o odavanju počasti ženama na selu posebnim danom usvojena je na Četvrtoj svetskoj konferenciji o ženama u Pekingu, u Kini, 1995. godine.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *