Search
Close this search box.
U Svrljigu
Broj pregleda

Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

Podeli sa prijateljima:

Povodom obeležavanja 10.
oktobra – Svetskog dana mentalnog zdravlja, održan je sastanak u okviru horizontalne razmene u sastavu Jelena Đorđević – psiholog i direktor Centra za socijalni rad, Maja Vidojković – psiholog u osnovnoj školi, Milica Đorđević – psiholog predškolske ustanove „Poletarac“ i Martina Mladenović – psiholog u srednjoj školi.

56A66E5C 48A7 41B1 895C 34D7EDB26349

Ove godine, obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja odvijaće se pod sloganom „Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve“. U vremenu u kom živimo, veoma je bitno ukazati na važnost očuvanja mentalnog zdravlja, kao i da znamo kome da se obratimo ako do problema dođe. Pandemija prouzrokovana COVID – 19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila je dugoročne posledice po mentalno zdravlje. U grupu posebno pogođene populacije spadaju zdravstveni radnici, hronični bolesnici, osobe koje žive same, koje su pretrpele gubitke, ali i osobe koje su već imale određene mentalne probleme. Takođe, došlo je do promena u stilovima života, socijalne otuđenosti, povećanja siromaštva i straha za sopstveni i život bližnjih, što je ostavilo posledice i na ljude koji nisu imali mentalnih teškoća.

Šta možete da uradite?

Smatra se da će svaka četvrta osoba u nekom periodu svog života biti pogođena nekim mentalnim poremećajem. Zbog svega toga, prevencija mentalnih poremećaja i unapređenje mentalnog zdravlja od ključnog su značaja za svaku zajednicu.

Veoma je važno da u takvim situacijama znamo kome možemo da se obratimo za pomoć i da otvoreno razgovaramo o problemu.
Pričajte sa osobom od poverenja, bilo da je to član porodice, prijatelj ili kolega o tome kako se osećate.

Razgovarajte sa zdravstvenim profesionalcem, kao što je lekar ili stručnjak iz oblasti mentalnog zdravlja, psihoterapeut, psiholog ili socijalni radnik.

Ako mislite da ste u neposrednoj opasnosti da ugrozite svoj život, obratite se službama za pružanje podrške. U našoj zemlji dostupno je besplatno savetovanje osoba u krizi u vidu telefonskog savetovališta u Nacionalnom SOS centru za prevenciju samoubistva (u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”), na telefon: 011/7777-000 (svakog dana od 00 do 24 časa).

Pričajmo otvoreno o onome što nas muči!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano