Dobra vest

Posle 60 godina nošena litija kroz Šljivovik (FOTO)

Broj pregleda

Posle 60 godine Svrljižani poreklom iz Šljivovika okupili su se da proslave seosku slavu i zavetinu u spomen Svetog Atanasija velikog arhiepiskopa Aleksandrijskog.

Šljivovik, foto: D.I.
Šljivovik, foto: D.I.

Poljobranija je zaštitnik Šljivovika, ali i mnogih drugih mesta u Srbiji, a proslavljen je i u Plužini na sličan način.

Šljivovik, foto: D.I.
Šljivovik, foto: D.I.

Zanimljivo je to da se u Šljivoviku posle 60 godina ponovo vraća vera, a oko zavetnog krsta okupio se veliki broj vernika kako bi proslavili današnji dan.

Šljivovik, foto: D.R.
Šljivovik, foto: D.R.

Svetu Liturgiju oko ostataka hrama, na mestu zavetnog krsta, služili su sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković, a ovom događaju pored ljudi koji su poreklom Šljivovčani – prisustvovali su i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, njegov zamenik Vlada Pejčić, pomoćnica predsednika Daliborka Marković, zamenica predsednika SO Svrljig Tatjana Lazarević, narodni poslanik Milija Miletić i drugi visoki funkcioneri Opštine Svrljig.

Šljivovik, foto: D.R.
Šljivovik, foto: D.R.

Vredno je reći da je seoska slava i litija obnovljena uz Jevanđelje koje se nekada čuvalo u hramu u selu Šljivovik, koji nažalost više ne postoji.

Narodni poslanik Milija Miletić iskoristio je priliku da pozdravi okupljene vernike i da im čestita praznik, rekavši da obeležavanje Poljabranije treba postati tradicija i da se svake godine vernici okupljaju na dan Sv. Atanasija u ovom selu.

Inače, Šljivovik ima oko desetak stanovnika.

Pročitajte i

Gradska slava, foto: D.R.

Obeležena gradska slava u Svrljigu

Juče je u porti svrljiške crkve Sv. car Konstantin i carica Jelena obeležena gradska slava. Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, vernika, visokih funkcionera iz Svrljga i

Danas je Sveti Mrata

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan. Danas je i velikomučenik Sveti Mina. Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *