Politika
Broj pregleda

MILETIĆ: Omogućiti lokalnim samoupravama da raspolažu zemljištem! (FOTO, VIDEO)

Zamenik šefa poslaničke grupe “Stranka pravde i pomirenja – Ujedninjena seljačka stranka” i narodni poslanik Milija Miletić je uputio poslaničko pitanje Vladi Republike Srbije u vezi sa eksproprijacijom i konverzijom zemljišta.

miletic milija 1
Milija Miletić, foto: Parlament.rs

Postoji problem kada je reč o eksproprijaciji. Naime, eksproprijacija može da se radi samo za potrebe javne svojine (izgradnja domova zdravlja, škola). Trebalo bi ostaviti i mogućnost da se grade industrijske zone. Mnoge opštine su u problemima, nemaju ni pedalj zemlje koju bi mogle da ponude investitoru. Potrebna je zona industrije, da lokalna samouprava može da otkupi zemlju i njome raspolaže – rekao je Miletić.

Narodni poslanik je istakao da su mnoge opštine, naročito na jugoistoku Srbije, u velikom problemu zbog nezaposlenosti i da bi trebalo sve preduzeti kako bi privukle investitore i omogućiti nova radna mesta.

Svedoci smo da je veliki broj privatizacija urađen na štetu građana i lokalnih samouprava. Imamo dosta slučajeva da je kupljen objekat, ali ne i zemlja. U Beogradu je bila privatizacija hale, koja je imala objekat od 500 kvadratnih metara, a tu je bilo i 20 hektara zemlje. Pošto je vlasnik kupio objekat, ima prioritet da je kupi i zemljište. On pokreće postupak konverzije i ima prioritet. Ima i situacija da je objekat kupljen za vreme privatizacije, ima zemljište u okviru tog objekta, vlasnik ne želi da uđe u proces konverzije. Lokalna samouprava ne može da raspolaže zemljom. Zakon ne definiše za koji period vlasnik objekta mora da uđe u proces konverzije i tu nastaje problem – objašnjava Miletić.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *