Bez obeležavanja u Svrljigu
Broj pregleda

Danas je Svetski dan knjige

Danas se obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava.

svetski dan knjige
Svetski dan knjige, foto: pixabay.com

Svetski dan knjige obeležava se 23. aprila svake godine.

Ranijih godina na ovaj dan u Centru za turizam, kulturu i sport deljene su besplatne članske kartice novim korisnicma biblioteke, a predstavljanjem novih izdanja korisnici su mogli bliže da se upoznaju sa izdavaštvom CTKS-a.

Inače, odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetska dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *