Politika
Broj pregleda

OVO JE PREVIŠE: Miletić u Narodnoj skupštini o ceni jestivog ulja! (VIDEO)

Narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić je izrazio zabrinutost zbog velikog porasta cena jestivog ulja i uputio pitanje Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da li je moguće da se utiče na cenu ovog važnog proizvoda za domaćinsta u Srbiji.

Milija Miletić, prtScr, youtube kanal Parlament Srbije
Milija Miletić, prtScr, youtube kanal Parlament Srbije

Postavljam pitanje Ministarstvu trgovine, tiče se proizvoda jestivog ulja ili zejtina. Cena brašna, šećera nije promenjena, ali je cena ulja skoro duplirana. Mene zanima zašto je to tako i da li može da se utiče na cenu? Cena suncokreta je sada nešto veća, ali i najveća količina je izvezena, pa na to bi trebalo da se povede više računa – rekao je Miletić.

Da seljak nosi najveći teret celokupnog društva, govori i to da je cena poljoprivrednih proizvoda mala, a proizvodi, poput ulja, skupi.

Cena poljoprivrednih proizvoda je mala, seljak nosi najveći teret celokupnog društva. Ulje je bitan proizvod, za stanovnika u bilo kom delu zemlje je važno – poručuje narodni poslanik.

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke je pohvalio projekat Ministarstva poljoprivrede, u saradnji sa Svetskom bankom, kojim se organizuje konkurs za bespovratna sredstva u vrednosti od 50 odsto prijavljenih troškova, ostalih 50 odsto, obezbeđivaće se u razmeri – 10 odsto sopstveno učešće poljoprivrednika, a 40 kredit kod onih banaka sa kojima resorno ministarstvo ima zaključene ugovore.

Želim da pohvalim ovaj projekat Ministarstva poljoprivrede, ali i da sugerišem da se umanji učešće sa 20.000 evra na 10.000 jer poljoprivrednici nemaju taj novac. Na primer, ukoliko poljoprivrednik želi da kupi traktor ili neku drugu priključnu mašinu, da učešće bude 10.000 evra – predlaže poslanik Miletić.

On je još jednom ponovio da bi trebalo promeniti Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi:

Veliki broj ljudi živi u brdsko-planinskim područjima. Od 500 metara nadmorske visine su područaja sa otežanim uslovima života, a ispod 500 se ne dobijaju sredstva za podsticaj, iako su i ta mesta ugrožena . Mislim da bi trebalo da se taj pravilnik promeni tako što bi se koristili drugi parametri – zaključio je narodni poslanik Milija Miletić.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA