Search
Close this search box.
Intervju
Broj pregleda

Treniraj iz ljubavi, a ne iz kompleksa

Podeli sa prijateljima:

Za rubriku ,,Intervju“ razgovarali smo o powerliftingu sa Danilom Anđelkovićem koji je od 2020. godine predsednik kluba osnivača ,,Svarog“ i Lazarom Kandićem učenikom koji je na drugoj godini SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš“, Svrljig.

Svarog ekipa, foto: M.S.
Svarog ekipa, foto: M.S.

Powerlifting klub ,,Svarog“ iz Svrljiga broji oko četrdeset članova.

Zašto si počeo da se baviš powerliftingom?

Danilo: Powerliftingom sam počeo da se bavim na drugoj godini srednje škole. Nikola Piruze, profesionalni powerlifting takmičar tada me je uputio na taj sport i vežbao sa mnom i tako sam zavoleo tu disciplinu.

Šta kombinuje powerlifting?

Danilo: Powerlifting pre svega kombinuje trening snage i trening ekskluzivnosti. Kombinuje odnosno sastoji se iz tri discipline a to su mrtvo dizanje, benč pres i čučanj sa tim vežbama se radi kompletno telo povećava se snaga, mišićna masa kao i hormon testosteron koji najviše utiče na rast mišića.

Danilo Anđelković, foto: M.S.
Danilo Anđelković, foto: M.S.

Pravilna tehnika za izvođenje vežbi?

Danilo: Kod mrtvog dizanja je važno da se pravilno izvede pun pokret bez zastajkivanja povlačite šipku ka sebi tako da osetite zatezanje mišića u zadnjem delu tela. Za benč pres šipku uhvatite u širini ramena i podižite je od tela važno je da se napravi pauza kad se spušti šipka, a duboki čučanj je pouzdan cilj za izgradnju mišića, polako šipku sa tegovima staviti na ramena i spustiti se u čučanj.

Neke od uobičajenih povreda u powerliftingu?

Danilo: Statistički gledano kroz istraživanja dokazano je da je powerlifting jedan od najbezbednijih, međutim neke od najčešćih povreda koje se dešavaju jesu povreda donjih leđa i povreda ramena kod benč presa.

Lazar Kandić i Danilo Anđelković, foto: M.S.
Lazar Kandić i Danilo Anđelković, foto: M.S.

Koliko nedeljno treba trenirati ovu disciplinu?

Lazar: Ovim sportom kojim se mi bavimo poželjno bi bilo trenirati četiri puta nedeljno.Vežbe koje daju najbolje rezultate jesu ove tri discipline od kojih se i sastoji powerlifting.

Prednost teretane?

Lazar: Dodatne vežbe sa tegovima, sprave za ruke, leđa, noge. Na svakom treningu možete da se usmerite na određenu grupu mišića. Dok je trening na otvorenom ograničen, odnosno napredak je ograničen.

Da li je važno biti u formi?

Lazar: Važno je biti u formi da bi bili zdravi, da bi postigli sportske rezultate i uspehe. Važno je da se forma održava, i da treniramo kako bi što bolje prošli za takmičenje.

Svarog teretana, foto: M.S.
Svarog teretana, foto: M.S.

Takmičenja?

Lazar: Bio sam na tri takmičenja. Prvo takmičenje je bilo samo u benč presu u opštini Vladičin Han 2019. godine tada bio sam drugi u svojoj kategoriji. Druga dva su u powerlifting takmičenju tada sam bio prvi i to je bilo 2019. godine u Nišu i 2020. godine u Knjaževcu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Lokalni izbori 2024

POKRET ZA SPAS SVRLJIGA: U subotu predizborni skup i koncert u gradskom parku

Sport

FK Svrljig izborio opstanak u Zoni Centar

Lokalni izbori 2024

ZNAMO SE: Razgovor sa građanima na zelenoj pijaci

40 godina od osnivanja

Obeležen Dan SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig

Odlična vest

Akcija ,,Na dinar – pet dinara” započeta u opštini Svrljig

Sportske vesti

Istorijska utakmica: Posle 47 godina sastali se ponovo SVRLJIG I PARTIZAN!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano