Svrljiške novine

Dobra vest
Broj pregleda

Skupština usvojila Zakon o socijalnoj karti

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Zakon o socijalnoj karti, kojim je predviđena pravednija raspodela novca opredeljnog za socijalna davanja.

Ilustracija, zastava Srbije, pixabay.com
Ilustracija, zastava Srbije, pixabay.com

Zakonom o socijalnoj karti predviđeno je uspostavljanje registra Socijalna karta, jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Zakon će početi da se primenjuje 1. marta 2022. godine.

Skupština je usvojila i autentično tumačenje odredbe Zakona o sprečavanju korupcije kojim je definsano na koga se odnosi pojam javni funkcioner.

Pojam javni funkcioner u Zakonu o sprečavanju korupcije odnosi na lica koja su neposredno birana od strane građana, kao i na lica koje bira, postavlja ili imenuje Narodna skupština, predsednik Republike, Skupština AP Vojvodina, Vlada Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud.

Poslanici su usvojili i sporazume između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane, kao i sporazum sa Severnom Makedonijom o borbi protiv krijumčarenja migranata.

Milija Miletić o Zakonu o socijalnoj karti:

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *