Vera

Iznad manastira Spasovdan nalazi se stena koju su vernici nazvali po Bogorodici

Broj pregleda

Manastir Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan, nalazi se u Labukovu, na teritoriji svrljiške opštine i veoma je posećen poslednjih godina.

Spasovdan, foto: M.M.
Spasovdan, foto: M.M.

Ovo je još jedna bogomolja koja je izgrađena u 13. veku, a prethodnih godina dograđena i podignuta iz temelja trudom i zalaganjem oca Varnave Nikolića, uz pomoć mnogobrojnih dobrotvora, vernika, donatora i lokalne samouprave.

Naime, iznad manastira Spasovdan, sa desne strane nalazi se stena koja je nalik Bogorodici, pa su je vernici i meštani tako i nazvali.

Ta stena zaista liči na Bogorodicu, hvala Bogu da je tako, kažu meštani Labukova.

Stena nalik Bogorodici, foto: M.M.
Stena nalik Bogorodici, foto: M.M.

Stena je oblika kao i ikona na kojoj Bogorodica u naručju drži sina Isusa, pa je po tome i dobila ime od vernika i meštana.

Omaleno svrljiško selo Labukovo, okruženo je planinama i brdima, i svake godine, u maju, obeležava svoju slavu – Spasovdan, gde se sjate vernici iz cele Srbije.

Litiju od izgradnje manastira na ovom mestu do danas predvodi Starešina Jeromonah Varnava  Nikolić, koji je oživeo ovaj kraj. Litija svake godine kreće iz manastira Sv. Arhangel Gavrilo, iz Pirkovca.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.

krst1

Za manastir u Labukovu se kaže da pomaže svima koji nemaju poroda, a imaju iskrenu želju da se za to mole.

Pročitajte i

Fasada crkve, foto: D. Miladinović

DANAS JE MIHOLJDAN

SPC i pravoslavni vernici 12. oktobra obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju,

Labukovo, Svrljig

Proslavljen Spasovdan u Labukovu

Veliki broj vernika iz cele Srbije sjatio se juče i danas na proslavi manastirske slave Spasovdana u Labukovu, kod Svrljiga.  Parking ispod Manastira bio je

Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović

Sutra slavimo Spasovdan

SPC i vernici sutra će obeležiti Spasovdan – Vaznesenje Hristovo, hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod

Crkva Svrljig, foto: M.M.

Danas je Veliki petak

Danas je Veliki petak, dan na koji se, prema učenju jevanđelista, dogodilo veliko stradanje Hrista kako bi se iskupio ljudski rod. Danas se obeležava Veliki

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *