Search
Close this search box.
COVID-19
Broj pregleda

Vakcinacija zdravstvenih radnika kreće posle Nove godine

Podeli sa prijateljima:

Državni sekretar Ministarstva zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek najavio je da će posle Nove godine početi vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu, budući da su oni rizična grupa i da treba da imaju prednost.

Ilustracija, vakcina, preuzeto sa pixabay.com, autor: Tumisu
Ilustracija, vakcina, preuzeto sa pixabay.com, autor: Tumisu

Đerlek je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da u kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, te da je zbog toga vakcinacija u našoj zemlji krenula od staračkih domova i njihovih starijih korisnika.

On je rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza.

Prema njegovim rečima, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu “Sputnjik V” i kinesku vakcinu i da će se tako obezbediti dodatne količine, te da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno-metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv COVID-19, pri čemu će javnost biti blagovremenmo obaveštena o tome koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana, naveo je Đerlek.

On je objasnio da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije i da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine.

U timu su predstavnici Agencije za lekove i medicinska sredstva, instituta Torlak i Batut, sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA, zatim predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano