Search
Close this search box.
Pomoć u vreme korone
Broj pregleda

Isplata minimalca za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu od 14. decembra

Podeli sa prijateljima:

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da 14. decembra počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, a reč je o ukupnoj vrednosti od dve milijarde dinara koje će biti isplaćene iz republičkog budžeta.

Arhivska fotografija, novčanik, novac, dinari, plata, penzija, foto: S.N.
Arhivska fotografija, novčanik, novac, dinari, plata, penzija, foto: S.N.

Mali je podsetio na to da je reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent a kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima, uz ocenu da će ta dodatna finansijska podrška značiti zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije najviše ugroženi.

On je napomenuo da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je preneo da je Poreska uprava objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države, a na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu, objasnio je Mali i dodao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

On je podsetio na to da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, u budžetu za narednu godinu predviđeno je izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, tako da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti.

Ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi, kako je ukazao, dostići će šest milijardi evra, odnosno približno 700 milijardi dinara, što je jedan od najvećih paketa podrške u regionu.

Krajem sledeće nedelje isplatićemo i pomoć od 5.000 dinara penzionerima, čime jasno pokazujemo da je naša država i na kraju godine, kada mnoge države prijavljuju iscrpljene resurse, likvidna i da su javne finansije pod kontrolom, podvukao je Mali.

On je, naglasivši da je turizam u Srbiji najviše pogođen pandemijom koronavirusa, istakao da smo bez obzira na sve nedaće pronašli potencijal u domaćem turizmu i turističkim destinacijama u zemlji, koje su doživele pravi procvat.

Prema njegovim rečima, i pored svih turbulencija koje su snašle kako svetsku, tako i srpsku ekonomiju, naša zemlja će uspeti da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privredi i zabeleži pad BDP od svega jedan ili čak i manje od jedan odsto.

U uslovima ekonomske i zdravstvene krize ovih razmera, to je sjajan rezultat, ocenio je Mali i pružio uveravanja da će se stvoriti uslovi za još veći i ubrzaniji privredni rast, očuvanje radnih mesta i životnog standarda stanovništva.

Na sajtu Uprave za trezor www.trezor.gov.rs mogu se naći lokacije najbliže filijale te uprave i informacije o tome šta ovlašćena lica privrednog subjekta treba da ponesu od dokumentacije radi isplate sredstava subvencija.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano