Poljoprivreda
Broj pregleda

Berba kukuruza na teritoriji svrljiške opštine polako se privodi kraju

Berba kukuruza na teritoriji svrljiške opštine polako se privodi kraju. 

Berba kukurza, foto: M.A.
Berba kukurza, foto: M.A.

Kiša i lošije vreme otežali su poljoprivrednicima ovogodišnju berbu, ali bez obzira na sve poslovi će se obaviti u narednih desetak dana.

Tom prilikom posetili smo jedno od najudaljenijih sela u Svrljigu, selo Labukovo, koje se graniči sa opštinom Sokobanja, kako bi smo razgovarali sa poljoprivrednicima o radovima u polju i aktuelnoj berbi kukuruza.

Berba kukurza, foto: M.A.
Berba kukurza, foto: M.A.

Bez obzira što u ovom selu živi oko 60 ljudi, na parcelama je zasađeno oko 7 hektara kukuruza koji je ove godine odlično rodilo, kako oni kažu.

Za kukuruz je ova godina bila uglavnom teža nego prethodna, prvenstveno zbog dugotrajne suše, što zbog setve koja se poklopila sa početkom epidemije korone.

Vredno je istaći da su skoro sva poljoprivredna gazdinstva spremno dočekala berbu sa mehanizacijom i sl. ali isto tako ima i onih koji ručno beru kukuruz, ali na znatno manjim parcelama.

Kukuruz, foto: M.A.
Kukuruz, foto: M.A.

Inače, došli smo i do podatka da je na teritoriji cele opštine Svrljig zasađeno oko 2.ooo hektara kukuruza, dok je na teritoriji cele Srbije pod kukuruzom oko 2.000.000 hektara.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *