Ginisov rekord
Broj pregleda

U Kopajkošari obeleženo 50 godina od izlaska speleologa Milutina Veljkovića iz pećine

U selu Kopajkošara, ispred ulaza u Samar pećinu, juče je svečano obeleženo 50 godina od izlaska speleologa Milutina Veljkovića iz pećine. 

Priprema pred početak, foto: M.S.
Priprema pred početak, foto: M.S.

Posle uvodne reči domaćina, predstavnika Centra za turizam, kulturu i sport i Opštine Svrljig, svi posetioci su mogli da pogledaju dokumentarac „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ film – Sonje Đekić.

U filmu se govori o petnaestomesečnom samovanju Veljkovića u pećini Samar, koji je premijerno prikazan na 24. Festivalu autorskog filma u Beogradu, a potom prikazan na festivalima širom sveta, i ovenčan nagradama na festivalima u Španiji i Severnoj Makedoniji.

Foto: M.S.
Foto: M.S.

Okupljenima se u ime opštine Svrljig obratio predsednik Miroslav Marković rekavši da su u ovom selu pomerene granice fizičke, a pre svega mentalne snage jednog čoveka.

Dobrodosli u Svrljig, dobro došli u Kopajkošaru, mesto na kome je pre tačno 50 godina ispisana bar jedna stranica u istoriji čovečanstva. Mesto na kome su pomerene sve granice ljudske fizičke, a pre svega mentalne snage. Ovde smo večeras kako bi obeležili tačno 50 godina od kada je Milutin Veljković oborio Ginisov rekord po vremenu provedenom pod zemljom. Zahvalio bih se svim prisutnima, posebno Aleksandru Veljkoviću, sinu Milutina Veljkovića i Sonji Đekic – autorki dokumentarnog filma koji ćemo večceras pogledati, a koji je posvećen Milutinovom boravku u pećini Samar, rekao je predsednik opštine Miroslav Marković.

Miroslav Marković, foto: PR služba Opštine Svrljig
Miroslav Marković, foto: PR služba Opštine Svrljig

Marković je iskoristio priliku da pozdravi sve prisutne kao i narodnog poslanika Miliju Miletića koji je prisustvovao ovom veličanstvenom događaju.

Drago mi je da je sa nama i narodni poslanik Milija Miletić koji će dešavanja sa ovog skupa preneti u Beograd i ostatku Srbije za poslaničkom govornicom. Miletić je veliki borac za Svrljig, za svrljiška i srpska sela i za ceo jugoistok zemlje, rekao je Marković.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *