Search
Close this search box.
Ginisov rekord
Broj pregleda

U Kopajkošari obeleženo 50 godina od izlaska speleologa Milutina Veljkovića iz pećine

Podeli sa prijateljima:

U selu Kopajkošara, ispred ulaza u Samar pećinu, juče je svečano obeleženo 50 godina od izlaska speleologa Milutina Veljkovića iz pećine. 

Priprema pred početak, foto: M.S.
Priprema pred početak, foto: M.S.

Posle uvodne reči domaćina, predstavnika Centra za turizam, kulturu i sport i Opštine Svrljig, svi posetioci su mogli da pogledaju dokumentarac „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ film – Sonje Đekić.

U filmu se govori o petnaestomesečnom samovanju Veljkovića u pećini Samar, koji je premijerno prikazan na 24. Festivalu autorskog filma u Beogradu, a potom prikazan na festivalima širom sveta, i ovenčan nagradama na festivalima u Španiji i Severnoj Makedoniji.

Foto: M.S.
Foto: M.S.

Okupljenima se u ime opštine Svrljig obratio predsednik Miroslav Marković rekavši da su u ovom selu pomerene granice fizičke, a pre svega mentalne snage jednog čoveka.

Dobrodosli u Svrljig, dobro došli u Kopajkošaru, mesto na kome je pre tačno 50 godina ispisana bar jedna stranica u istoriji čovečanstva. Mesto na kome su pomerene sve granice ljudske fizičke, a pre svega mentalne snage. Ovde smo večeras kako bi obeležili tačno 50 godina od kada je Milutin Veljković oborio Ginisov rekord po vremenu provedenom pod zemljom. Zahvalio bih se svim prisutnima, posebno Aleksandru Veljkoviću, sinu Milutina Veljkovića i Sonji Đekic – autorki dokumentarnog filma koji ćemo večceras pogledati, a koji je posvećen Milutinovom boravku u pećini Samar, rekao je predsednik opštine Miroslav Marković.

Miroslav Marković, foto: PR služba Opštine Svrljig
Miroslav Marković, foto: PR služba Opštine Svrljig

Marković je iskoristio priliku da pozdravi sve prisutne kao i narodnog poslanika Miliju Miletića koji je prisustvovao ovom veličanstvenom događaju.

Drago mi je da je sa nama i narodni poslanik Milija Miletić koji će dešavanja sa ovog skupa preneti u Beograd i ostatku Srbije za poslaničkom govornicom. Miletić je veliki borac za Svrljig, za svrljiška i srpska sela i za ceo jugoistok zemlje, rekao je Marković.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast!

VEST GODINE: ODOBRENO DVA MILIONA DOLARA SVRLJIGU

Sportski dani

Uspešno završen turnir u Crnoljevici

Lokalni izbori 2024

Narodna poslanica i potpredsednica GO SNS Nevena Đurić u poseti šestočlanoj porodici

Politika

Razrešena pomoćnica predsednika opštine Svrljig

Sport

Igrači 2014. Škole fudbala “Aca Menta” Svrljig prvaci Fair play B lige Niš

Sportske vesti

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga od Jedinstva

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano