Projekat

Deponije i zaraslo groblje u Plužini

Broj pregleda

I Plužina je jedno selo koje može da se ,,pohvali“ deponijama koje niču bukvalno svuda. 

Plužina deponija
Plužina deponija

U Plužini smo zatekli deponije i u centru sela, ali i pored njiva i puteva.

Da podsetimo da su meštani ranijih godina dobili i komasirano područje, koje je na naše veliko iznenađenje čisto, nema deponija.

Međutim, u selu, odnosno u neposrednoj blizini seoskog naselja, nalaze se na desetine deponija.

Nesavesni meštani iz svojih kuća izbacivali su na pojedinim deponijama buradi punih kupusa, progorele šerpe i lonce, kofe i plastiku.

Plužina deponija
Plužina deponija

Na jednoj od deponija pronašli smo razne džakove, pa čak i neka prerađena ulja i limove.

Plužina deponija
Plužina deponija

Džakovi u kojima je bilo đubrivo koje se koristi na njivama poslužilo je nesavesnima da spakuju đubre iz svojih kuća i staja i bace ga na ,,ničiju zemlju“, odnosno na stotinak metara od svojih domova.

Ovo je još jedna veoma tužna slika kako se ophodimo prema prirodi, kao da posle nas neće biti života na ovoj zemlji.

Nešto slično zatekli smo na seoskom groblju koje je u tom trenutku bilo uraslo u šiblje i grmlje, gde su ljudi bukvalno prtili put da obiđu svoje upokojene…

Lokalna samouprava treba što pre napraviti strategiju odvoženja i pakovanja smeća sa seoskog područja, kao i to da se redovnije održavaju seoska groblja i delovi pored puta….

Kroz projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ obićićemo celu opštinu i napraviti priloge o svim divljim deponijama i prirodnim lepotama koje se uništavaju od strane nesavesnih ljudi. Molimo vas, ukoliko imate bilo kakvih saznanja o mini deponijama i sl. da nas obavestite putem mejla [email protected].


Projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ je projekat koji je podržan od strane Opštine Svrljigu u okviru konkursa iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

 

Pročitajte i

Fekalije, foto: FB

Iz septičke jame direktno pored puta…

Pored puta za selo Plužinu čitaoci portala ,,Svrljiške novine“ zatekli su meštane Niševca kako iz cisterne izbacuju fekalije odmah pored puta.  Meštani Plužine kažu da

Gulijanska reka prepuna semeća, foto: Svrljiške novine

Đubre preplavilo Gulijansku reku (FOTO)

Gulijanska reka blokirana je smećem na nekoliko lokacija kroz selo Gulijan.  Velika količina smeća završava svakodnevno u koriti reke, ali pored toga, nesavesni građani đubre

Beloinjska reka, foto: M.A.

Beloinjska reka zatrpana smećem…

Kroz selo Beloinje protiče Beloinjska reka kojom su nekada plovile ribe i bilo mnoštvo vodenog sveta, a danas, danas korito ove reke liči na jednu

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *