Projekat
Broj pregleda

Pirkovac posle mnogo godina dobija prve deponije…

Jedno od najčistijih seoskih područja na teritoriji svrljiške opštine jeste selo Pirkovac. 

Deponija u Pirkovcu, foto: M.P.
Deponija u Pirkovcu, foto: M.P.

U ovom selu smešten je manastir posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, a veliki broj vernika dolazi svakog dana kako bi posetio ovu svetinju.

Manastir Svetog arhangela Gavrila u Pirkovcu, foto: M. Miladinović
Manastir Svetog arhangela Gavrila u Pirkovcu, foto: M. Miladinović

Međutim, obilaskom terena utvrdili smo da se na nekoliko lokacija stvaraju deponije.

Razgovarali smo sa meštanima, međusobno se optužuju zbog te situacije, a krive i lokalnu samoupravu zbog još uvek ne rešenog problema odvoženja smeća sa seoskog područja.

Na deponiji u neposrednoj blizini centra sela ljudi su izbacivali uglavnom plastiku, tuluzinu, krpe i staru odeću, po neku auto gumu i druge metalne predmete (kašike, viljuške, lim…).

U razgovoru sa predstavnicima Lokalne samouprave i nadležnima iz komunalnog sektora zaključili smo da problem odvoženja smeća iz sela još uvek neće biti rešen, jer rešenja nema ni na vidiku, a jedino rešenje je da kamion smećar jednom nedeljno obiđe sva sela i pokupi smeće, što bi stvorilo ogromne troškove lokalnoj samoupravi.

Ostaje nam da apelujemo na građane da se savesnije odnose prema prirodi i da je čuvaju, ne za nas, već za generacije koje dolaze.

Kroz projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ obićićemo celu opštinu i napraviti priloge o svim divljim deponijama i prirodnim lepotama koje se uništavaju od strane nesavesnih ljudi. Molimo vas, ukoliko imate bilo kakvih saznanja o mini deponijama i sl. da nas obavestite putem mejla [email protected].

Projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ je projekat koji je podržan od strane Opštine Svrljigu u okviru konkursa iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *