Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Broj pregleda

Babin zub, zagonetno i zanimljivo ime turističke destinacije

U okviru projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine“ boravili smo u nekoliko navrata na Staroj planini i istraživali otkud ime Babin zub, Babinom zubu.

Stara planina, foto: N. Vojinović, Svrljiške novine
Stara planina, foto: N. Vojinović, Svrljiške novine

Po našim saznanjima, priča kaže da je neka baba sa Stare planine Turcima prenela harač.

Oni su ovu nesretnicu prvo tresli na ‚‚Tresibabi“ (Tresi babu) po čemu je ovaj prevoj sa velikim pašnjakom dobio svoje ime. Moramo da kažemo da prevoj Tresibaba ima veoma sočnu zelenu travu gde pasu velika krda ovaca, krava, koza, a zahvaljujući njemu nastaju veoma dobri specijaliteti od mleka, među kojima je knjaževački sir, belmuž i sl.

Ovu nesretnicu, staru baku, Turci su mučili  na pašnjacima ‚‚Mučibabe“ (Muči babu). Na Mučibabi danas žive divlji konji.

Na kraju, kada je prošla sve turske golgote starici su na vrhu Stare planine, ne bi li ona kazala Turcima gde je harač, slomili zube pa je po tome ova velika stena, ovah vrh dobio ime ‚‚Babin zub“. Starosedeoci kažu da je baba tražila svoje zube dva dana i da nije uspela da ih pronađe.

BABIN ZUB – STARA PLANINA – BLIZU SVRLJIGU

Svrljig je jedna od nekoliko opština (Knjaževac, Pirot i Bela Palanka) kojoj je Babin zub i Stara planina uopšte relativno blizu.

Na osnovu toga poslednih godina radi se na intenzivnoj promociji turizma, a mnogi privredni subjekti planiraju da svoje ugostiteljske objekte u Svrljigu prošire sobama za prenoćište, parkingom i sl.

Stara planina je od Svrljiga udaljena 60km i put je odličan, presvučen celom dužinom od Svrljiga do knjaževačke opštine.

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2

(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS