Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Broj pregleda

Svrljiška Banja – lečilište Rimljana i Turaka i danas postoji

Banjica, najpoznatije kupalište nekada, ali i da danas u Niševcu nalazi se u kanjonu Svrljiškog Timoka.

Banjica, foto: Svrljiške novine, redakcija
Banjica, foto: Svrljiške novine, redakcija
Banjica, foto: Svrljiške novine, redakcija
Banjica, foto: Svrljiške novine, redakcija

Kupalište je postalo atraktivno poslednjih godina, u vreme intenzivne promocije turizma, kada je krenula promocija Svrljiške, odnosno Niševačke klisure.

Pogled sa visoke stene na Banjici predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje prirode. 

Ovo kupalište, kako prepričavaju ljudi, ali i po zapisima od davnina, bilo je omiljeno među Rimljanima koji su na ovim prostorima boravili ranijih godina.

SVRLJIŠKA BANJA – ANTIČKA BANJA!

U ovom predelu krije se antička banja, jedna od najpoznatijih. Kažu da je tu bilo lečilište Rimljana, tu su gradili svoje kuće, letnjikovce, odmarališta i sl. Da je to bilo istinito, kasnije, za vreme Turaka, ova cela oblast je nazvana Svrljiška Banja.  

Banjica je još u periodu između prvog i drugog veka važila, sa svojom toplom mineralnom vodom, za omiljeno izletište i lečilište.

POSVETA CARU IZ TREĆEG VEKA! 

Na Banjici, odnosno  na prostoru oko Banjice pronađen je i počasni natpis koji je posvećen nekom od careva sa početkom trećeg veka. Danas nije poznato mesto na kojem je uklesan ovaj natpis, a mladi istraživači i dalje tragaju za njim.

Misli se da je topla banjska voda iz Svrljiga pomogla tom caru da ozdravi i oleči svoje bolesne noge.

Inače, na kraju vredno je reći da za ovu klisuru posetioci kažu da je jedna od najživopisniji i najslikovitijih klisura u zemlji.

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran izjavnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS