Search
Close this search box.
Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Broj pregleda

Turistički voz i nemački bunkeri kao suvenirnice

Podeli sa prijateljima:

Turistički voz koji bi od Niša krenuo železničkom trasom ka Svrljigu i Knjaževcu mogao bi biti prava turistička atrakcija na ovim prostorima. 

Pruga kroz klisuru, foto: M. M. / Svrljiške novine
Pruga kroz klisuru, foto: M. M. / Svrljiške novine

Gotovo da ovakvog vida zabave nema u jugoistočnoj Srbiji, a sama najava da će u skorijem vremenu proraditi turistički voz izazvala je ogromnu pažnju javnosti.

Uvođenjem ove turističke linije, turistička ponuda Svrljiga bila bi veoma obogaćena, a sami meštani sela, ali i građani mogli bi da očekuju konkretne prihode od turista sa strane.

NEMAČKE BUNKERE PRETVORITI U SUVENIRNICE…

Imajuću u vidu da se na potezu pruge od Svrljiga ka Niševcu protežu nekoliko prelepih lokacija, na pojedinim punktovima smešteni su i vojni bunkeri iz Drugog svetskog rata.

Ranijih godina bila je ideja da nemačke bunkere lokalne vlasti ,,pretvore” u suvenirnice, a onda bi bilo mesta i za ljude koji se bave proizvodnjom magneta, suvenira i sl.

Rekonstrukcija pruge, foto ilustracija, Svrljiške novine, foto: M.M.
Rekonstrukcija pruge, foto ilustracija, Svrljiške novine, foto: M.M.

Ukoliko se ne varam, na prostoru Niševca postoje dva ili tri bunkera pored reke, odnosno pored pruge, kaže A. Ilić, meštanin sela Niševca.

Veruje se da bi ovaj turistički voz prikazao najlepše skrivene lepote Svrljiga, sa posebnim akcentom na Niševačku klisuru (Svrljiška klisura) kroz koju prolazi pruga.

Po svojoj lepoti Svrljiška klisura bi mogla da parira svim velikim turističkim destinacijama na Balkanu, a putnicima koji bi putovali ovakvim turističkim vozom bi u sećanju ostalo jedno nezaboravno i prelepo iskustvo.

Ovaj voz može da donese puno toga u svrljiški kraj, koji važi za siromašni kraj, ali bogat turističkim potencijalima i prelepom prirodom.

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran izjavnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Svrljiske novine predstavljaju