Filip Savić svira na neverovatnim muzičkim instrumentima

Broj pregleda

Filip Savić rodom je iz Svrljiga, počeo je pre pet godina da se intresuje za izvornu muziku, pa je kupio prvu dudučku na manifestaciji ‚‚Belmužijada“ koja se održava u tom kraju. 

Filip Savic iz Svrljiga

Mladi i talentovani muzičar Filip Savić iz Svrljiga kaže da je talenat usavršio slušajući frulaše i gajdaše na lokalnoj radio stanici, na internetu i na manifestacijama.

On pored gajdi, kojima barata savršeno, svira frulu i tzv. granjku koja postaje zanimljiva širokoj masi.

To mi je privuklo veliku pažnju. Pre dve godine nabavio sam gajde od majstora Nenada Jovanovića iz Prekonoge (selo kod Svrljiga) – svrljiške troglasne i počeo sam da učim da sviram. Teže je od frule, ali vuklo me je da savladam da sviram svrljiške gajde, kaže Savić.

Savić je kaže da je kasnije, kada je interesovanje krenulo za muzičkim instrumentima, nabavio cevaru – stari pastirski instrument, sličan kavali i duduku, zatim granjke, karabice, dvojke, drmoblj, okarinu, a od skora vežba i da svira na guslama.

https://www.facebook.com/sms.zeljoteka/videos/2024235930993385/

Najteže je da se savlada tehnika, što bi se kod nas reklo, da se savlada u prsti, a kasnije jedna po druga melodija same dolaze u glavu, same dođu i u prsti i u glavu, kaže Savić.

Celu emisiju ‚‚Razgovor sa povodom“ možete poslušati u petak, 15. februara, u 11 časova na programu radija ‚‚Bubamare“ i u repriznom terminu istog dana u 14h.

Pročitajte i

Radio ,,Bubamara“ napunila 29 godina

Danas je radio ,,Bubamara“ Svrljig proslavlja svoj 29. rođendan. Radio ,,Bubamara“ najstarija je informativna medijska kuća u jugoistočnoj Srbiji. Sa radom je počela 13. maja

Danas je Svetski dan radija

Nizom radijskih manifestacija danas se obeležava Svetski dan radija. Na teritoriji Svrljiga postoji samo jedna radio stanica – radio ,,Bubamara” koja svoj program emituje od

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *