Broj pregleda

Pogledajte kako danas izgleda spomenik dr Milenku Hadžiću (FOTO)

Na gradskom groblju u Svrljigu nalazi se grob i podignut spomenik dr Milenku Hadžiću, čoveku po kome je nazvana Medicinska škola u Nišu, čoveku koji je bio narodni heroj i prepoznatljivo lice  u svrljiškom kraju. 

Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija
Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija

Spomenik se nalazi na početku svrljiškog groblja, smešten među borovima, danas je oronuo i gotovo da niko ne vodi računa o njemu.

Njegova bista nalazi se u dvorištu svrljiškog Doma zdravlja.

Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija
Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija

Dr Milenko Hadžić je rođen 12. decembra 1902. godine u Malom Krčmaru kod Kragujevca, u veoma siromašnoj seoskoj porodici. Kao učenik gimnazije u Kragujevcu morao je, da bi se izdržavao, da radi najteže fizičke poslove i služi kod trgovaca i kragujevačkih gazda.

Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija
Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija

Posle završene gimnazije upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije prešao je na Medicinski fakultet.

NJEGOV DOLAZAK U SVRLJIG

Došao je u Svrljig i tu je radio kao privatni lekar. Za vreme izbora 1935. i 1938. godine bio je poslanički kandidat na listi Zemljoradničke stranke u svrljiškom kraju. Na izborima 1935. godine dobio je 2.000 glasova. Ljudi su mislili da Milenko stvarno pripada Zemljoradničkoj stranci, ali je zapravo bio član KP Jugoslavije. U njegovoj su ordinaciji niški komunisti održavali sastanke, na kojima se razmatrao plan političke akcije za prodiranje uticaja KPJ u tom kraju. Partijski materijal, koji je primao iz Niša, Milenko je rasturao po Svrljigu i okolini.

Posle kapitulacije Jugoslavije 1941, zajedno s aktivistima, organizovao je prikupljanje oružja u Svrljigu i svrljiškom srezu. Samo iz magacina u Svrljigu, početkom maja 1941. godine, izneli su noću 80 pušaka, 14 puškomitraljeza, 8 sanduka municije i nekoliko šaržera za puškomitraljez.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA