Svrljiške novine

Broj pregleda

Pogledajte kako danas izgleda spomenik dr Milenku Hadžiću (FOTO)

Na gradskom groblju u Svrljigu nalazi se grob i podignut spomenik dr Milenku Hadžiću, čoveku po kome je nazvana Medicinska škola u Nišu, čoveku koji je bio narodni heroj i prepoznatljivo lice  u svrljiškom kraju. 

Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija
Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija

Spomenik se nalazi na početku svrljiškog groblja, smešten među borovima, danas je oronuo i gotovo da niko ne vodi računa o njemu.

Njegova bista nalazi se u dvorištu svrljiškog Doma zdravlja.

Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija
Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija

Dr Milenko Hadžić je rođen 12. decembra 1902. godine u Malom Krčmaru kod Kragujevca, u veoma siromašnoj seoskoj porodici. Kao učenik gimnazije u Kragujevcu morao je, da bi se izdržavao, da radi najteže fizičke poslove i služi kod trgovaca i kragujevačkih gazda.

Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija
Spomenik dr Milenku Hadžiću, foto: Redakcija

Posle završene gimnazije upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije prešao je na Medicinski fakultet.

NJEGOV DOLAZAK U SVRLJIG

Došao je u Svrljig i tu je radio kao privatni lekar. Za vreme izbora 1935. i 1938. godine bio je poslanički kandidat na listi Zemljoradničke stranke u svrljiškom kraju. Na izborima 1935. godine dobio je 2.000 glasova. Ljudi su mislili da Milenko stvarno pripada Zemljoradničkoj stranci, ali je zapravo bio član KP Jugoslavije. U njegovoj su ordinaciji niški komunisti održavali sastanke, na kojima se razmatrao plan političke akcije za prodiranje uticaja KPJ u tom kraju. Partijski materijal, koji je primao iz Niša, Milenko je rasturao po Svrljigu i okolini.

Posle kapitulacije Jugoslavije 1941, zajedno s aktivistima, organizovao je prikupljanje oružja u Svrljigu i svrljiškom srezu. Samo iz magacina u Svrljigu, početkom maja 1941. godine, izneli su noću 80 pušaka, 14 puškomitraljeza, 8 sanduka municije i nekoliko šaržera za puškomitraljez.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

2 Komentara

  • Ovo treba da se stidi opstina i oni koji odrzavaju groblje

  • da se sada gdin Mihajlović ne oglašava…

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *